Sentinţa pune capăt unei poveşti de dragoste care a adus împreună – şi apoi a despărţit – un sergent militar american căsătorit şi o rusoaică.

Gordon Black, un sergent în vârstă de 34 de ani, a fost reţinut pe 2 mai în oraşul Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, după o ceartă cu iubita sa, Aleksandra Vașciuk, pe care o cunoscuse în Coreea de Sud.

Judecătoarea Elena Stepankova, de la Tribunalul districtual Pervomaiski din Vladivostok, l-a găsit pe Black vinovat de furtul a 10.000 de ruble (113 dolari) din poşeta acesteia şi de ameninţarea cu moartea.

Gordon Black, care stătea într-o cuşcă de sticlă în sala de judecată, a fost condamnat la trei ani şi nouă luni într-o colonie penală din Rusia şi i s-a ordonat să returneze cele 10.000 de ruble.

El a pledat nevinovat de ameninţarea cu moartea, dar a recunoscut că este parţial vinovat de faptul că a luat banii din necesitate. Avocatul său va face apel la verdict.

Procurorii ceruseră o pedeapsă cu închisoarea de patru ani şi opt luni, în timp ce apărarea a solicitat ca Black să fie achitat de toate acuzaţiile. Aleksandra Vașciuk nu a venit miercuri la tribunal.

În aprilie, Black a părăsit Armata a VIII-a la Camp Humphreys din Republica Coreea de Sud, cu o schimbare permanentă de staţie, pentru a se întoarce la Fort Cavazos, în Texas, dar în schimb a zburat în China şi apoi în Rusia pentru a se întâlni cu iubita sa.

Pentagonul a declarat că acesta a încălcat regulile armatei călătorind în Rusia şi China fără autorizaţie.

Black are soţie şi un copil în Texas. Soţia sa, Megan, a declarat luna trecută pentru Reuters că el şi Vașciuk au avut o relaţie tumultuoasă.

Mama lui Black, Melody Jones, a declarat pentru Reuters că acesta şi-a urmat iubita în Rusia, deşi „se certau ca pisica şi câinele”.

Rusia reţine cel puţin o duzină de cetăţeni americani în închisoare, inclusiv pe reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, care va fi judecat cu uşile închise sub acuzaţia de spionaj. Gershkovich a negat acuzaţiile precum că ar fi colectat informații secrete pentru CIA.

Departamentul de Stat al SUA sfătuieşte împotriva oricărei călătorii în Rusia, pe care o clasifică drept pericol maxim, alături de ţări precum Afganistan, Siria, Iran şi Sudan.

Urmărește-ne pe Google News