Medicii militari ucraineni le dau soldaților amfetamină, mai întâi gratuit, iar când apare dependența, ei sunt nevoiți să cumpere drogul. Cel puțin asta susține Artem Kabarov. Declarațiile lui nu pot fi verificate independent.

„30% dintre colegii mei consumă în mod regulat amfetamină”

Kabanov a spus că aproximativ 30% dintre colegii săi consumau în mod regulat amfetamină, comandând-o prin poștă.

Medicii militari le-au oferit soldaților droguri și i-au convins că acestea contribuie la „menținerea unui nivel ridicat de activitate de luptă”. „La început, amfetamina este dată gratuit, dar apoi dependența se dezvoltă rapid”, a explicat Kabanov. După aceea, a spus el, soldații încep să plătească pentru droguri.

„Comandanții închid ochii și primesc partea lor”

Livrarea drogurilor este deghizată cu grijă: coletele sunt trimise la un număr de telefon, iar luptătorii le primesc la oficiul poștal. Kabanov a sugerat că „șefii închid ochii la acest trafic de droguri, primind partea lor”.

El a recunoscut că a folosit personal amfetamine (n.r. – stimulent potent al sistemului nervos central) și a observat cum el și colegii săi s-au mișcat rapid pe câmpul de luptă, trecând de la o poziție la alta, „simțindu-ne strong, energizați”.

În România, amfetamina este inclusă în categoria drogurilor de mare risc.

De loc din Zaporojie, Artem Kabanov susține că a fost reținut de poliție și luat pe sus în armată, unde a fost instruit ca operator de drone.

El pretinde că, în ciuda problemelor grave de sănătate – hepatita C, sindromul Tietze (n.r. – tumefierea cartilajelor costale, dureri în piept) și sinuzita cronică, nu a fost trimis la o comisie medicală militară, ci a fost chemat în serviciu. La școală a avut tuberculoză acută. 

Kabanov a fost capturat de ruși într-o poziție din autointitulata Republică Populară Luhansk.

Urmărește-ne pe Google News