„Potrivit datelor preliminare, a fost un foc de armă cu un pistol din dotare, în urma căruia soldatul a murit, iar în eveniment nu au fost implicate terţe persoane”, a transmis comandantul unităţii din care făcea parte soldatul, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate din Polonia, Stanislaw Zaryn.
Soldatul servea ca rezervă, adică nu îndeplinea sarcini în mod direct la granița dintre Polonia și Belarus.
”A fost delegat să servească la graniță în urmă cu puțin peste o săptămână. Din momentul detașării nu a mai avut contact cu migranții”, a mai precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că familia acestuia a fost informată și primește sprijin psihologic.
O anchetă militară a fost deschisă în acest caz.
Mii de migranți din Oriențul Mijlociu și Africa se află la granița dintre Belarus și Polonia, încercând să forțeze intrarea în Uniunea Europeană.
Mii de militari polonezi păzesc granița cu Belarus
Varșovia a trimis la frontieră aproximativ 15.000 de militari, cărora li se adaugă polițiști și polițiști de frontieră și care au blocat încercările migranților de a traversa granița.
Practic, refugiații sunt prinși între forțele poloneze care nu le permit să intre în țara lor, și cele din Belarus, care îi împing către teritoriul UE. În același timp, în tabăra de la frontiera celor două țări, oamenii încearcă să supraviețuiască temperaturilor foarte scăzute.
UE îl acuză pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko că a permis ca mii de oameni să călătorească prin țara sa către frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la sancțiunile impuse de Bruxelles în urma reprimării manifestațiilor antiguvernamentale de anul trecut și arestării unui jurnalist activist după deturnarea unei aeronave Ryanair. Bruxellesul pregătește în acest context un nou set de sancțiuni pentru fosta republică sovietică.
Pe de altă parte, liderul de la Minsk neagă acuzațiile și amenință cu o posibila tăiere a gazului rusesc care tranzitează Belarusul în drum spre Uniunea Europeană, dacă țara sa va primi noi sancțiuni.
Foto: EPA