Roman s-a numărat printre cei aproximativ 50.000 de oameni care au alergat Maratonul Londrei. La ora redactării acestei știri, el este încă în cursă. Și-a propus să termine cei 42,195 de kilometri în opt ore, „să vadă toată lumea cât de puternici sunt ucrainenii”.
Kașpur transmis live de pe traseu, pe pagina sa de Facebook.
Alături de el, a zburat în Marea Britanie, joi, și Iulia, soția sa, cu care are doi copii, Ivan, opt ani, și Oleksandr, doi ani.
- Atletul kenyan Kelvin Kiptum a câştigat Maratonul de la Londra cu al doilea timp din istorie, 2 ore, 1 minut şi 27 de secunde, la 18 secunde de recordul mondial al compatriotului său Eliud Kipchoge.
În această săptămână, Roman și soția sa au fost primiți la ambasada ucraineană de la Londra.
Rănit acum trei ani, în explozia unei mine antitanc
„În 2016, m-am oferit să plec în estul Ucrainei pentru a-mi apăra țara. Am realizat de atunci că inamicul trebuie oprit în prag, să nu intre în casă!”, a povestit soldatul din Hmilnik, regiunea Vinnîțea, centrul țării, într-un articol publicat pe site-ul organizației Charity Foundation Citizen.
Pe 16 mai 2019, în timpul unei misiuni de luptă din regiunea Donbas, a călcat pe o mină antipersonal inamică și și-a pierdut piciorul drept în urma exploziei.
„Eram conștient de riscuri și de ceea ce se putea întâmpla. Încă din prima zi, am avut un singur lucru în cap:: să duc o viață și mai activă decât înainte de accidentare“, explică soldatul.
La nouă luni, i-a fost montată o proteză permanentă: „Îmi voi aminti mereu de acea zi. Am alergat putin, 50 de metri, m-am convins că amputarea nu este sfârșitul vieții, ci doar doar o nouă provocare care te face puternic!”.
A început să practice crossfit și să implice în proiecte sociale.
Sportul este extrem de util în reabilitarea psihologică și fizică a persoanelor a căror sănătate a fost afectată de război.
Roman Kașpur:
În 2021 a tras un avion AN-26 de 16 tone, bătând recordul pentru o persoană cu dizabilități: „A fost modul în care mi-am început călătoria motivațională pentru soldații răniți grav”.
S-a întors pe front
După invazia rusă, din 24 februarie 2022 „mi-am evacuat familia din Harkov și m-am întors în prima linie, ca voluntar. La început, am făcut parte din unitatea specială KRAKEN, iar apoi am fost transferat în Forțele Armate. În prezent, antrenez, instruiesc oameni în cadrul Brigăzii 92 Mecanizate Separate”.
Încerc să arăt cu propriul meu exemplu că o amputare nu este o sentință, o proteză nu este o limitare, iar dizabilitatea este doar o înregistrare pe o hârtie care nu te îngrădește în niciun fel!
Roman Kașpur:
„Acum, în țara mea este un război pentru existența noastră. Dar vom câștiga! După victoria noastră, de programe precum cel lansat de Citizen Charitable Foundation va fi nevoie”, mai spune Roman, care a alergat Maratonul de la Londra „pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la asistența soldaților răniți care și-au pierdut membrele, pentru a strânge fonduri suplimentare pentru proteze de ultimă generație și pentru programe de reabilitare și sprijin social pentru așa-numiții Cyborgi”.
Mazavalt • 23.04.2023, 18:33
Mai nou Operatiunea Rusa in Ucraina a inceput mai bine de 3 ani... Dati inainte rostogoliti minciuna pana devine avedar. Asta e rolul presei...