Potrivit SBI, pe 14 iulie 2024, patru militari au evadat din unitatea de instruire din raionul Zahariv, regiunea Odesa, și intenționau să treacă pe jos granița Ucrainei cu Republica Moldova. Pentru a ajunge la graniță, fugarii au luat un taxi.

În momentul în care fugarii încercau să treacă fraudulos granița, polițiștii de frontieră i-au observat și i-au reținut. „Unul dintre ei l-a atacat pe polițistul de frontieră și a încercat să scape. Ca răspuns, polițistul a folosit o armă de serviciu și a împușcat atacatorul”, a anunțat SBI, într-un comunicat.

Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei au deschis un dosar penal cu privire la moartea unui militar care a încercat să treacă granița și, din cercetările preliminare, SBI a anunțat că primele concluzii ale anchetei se referă la excesul de autoritate oficială al unui ofițer de aplicare a legii (polițistul de frontieră), care a cauzat consecințe grave (Partea 3 a articolului 365 din Codul penal al Ucrainei).

Sancțiunea acestui articol prevede pedeapsa cu închisoarea pe o perioadă de la șapte la zece ani, privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a se angaja în anumite activități pe o perioadă de până la trei ani.

Detalii suplimentare despre incident au fost comunicate de către purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră de Stat, Andri Demcenko. Potrivit acestuia, pe 14 iulie, în apropierea frontierei de stat din regiunea Odesa, echipajul de frontieră a oprit un autoturism cu patru pasageri, se pare, un taxi cu cadre militare, pe care SDF i-a numit fugari.

Doi dintre pasageri au fugit. „Mai târziu, unul dintre aceștia a atacat un militar. Pentru a-și salva viața, polițistul de frontieră a fost obligat să folosească o armă. A tras focuri de avertizare în direcția atacatorului”, a spus Demcenko.

Urmărește-ne pe Google News