„Pe fondul confruntării care se dezvoltă rapid între Rusia și Occident, mulți observatori au sentimentul că Beijingul a fost necondiționat de partea Rusiei în toate problemele. În realitate însă, totul este mai complicat: Republica Populară Chineză nu s-a hotărât încă asupra măsurii de sprijin pentru economia rusă, iar poziția politică este departe de a fi lipsită de ambiguitate”, scrie Kommersant într-un articol publicat marți, la Moscova.

Promisiunile de sprijin economic de după anexarea Crimeei nu s-au concretizat

Iar marea problemă nu sunt sutele de postări favorabile Rusiei ale diplomaților chinezi, ci atitudinea autorităților centrale de la Beijing și, chiar mai important după cum crede ziarul, condițiile concrete economice. Iar recentele experiențe sino-ruse nu sunt încurajatoare, spune Kommersant.

În 2014, când Rusia a invadat Crimeea, Vestul a impus restricții de asemenea. China a promis o „țesătură economică” impresionantă. Urmarea? 

”În 2014–2015, au existat mult mai multe astfel de declarații. S-au pus mari speranțe în China, dintre care majoritatea nu erau destinate să devină realitate”, amintește ziarul financiar rus. Pentru că, a observat Kremlinul după Crimeea, ”China respectă de fapt o parte semnificativă a restricțiilor occidentale”

E adevărat că, de atunci, cifra de afaceri comercială dintre Rusia și China a atins un record de 147 de miliarde de dolari în 2021 (datorită creșterii prețurilor la resursele energetice și la metale). Dar China a devenit și principalul partener comercial al Ucrainei în 2019, observă jurnaliștii. 

Iar încrederea Chinei în bunele relații cu ucrainenii a mers atât de departe încât Beijingul a comunicat chinezilor din Ucraina să pună steaguri la mașinile lor ca să nu aibă probleme.

Beijingul, luat prin surprindere de amploarea războiului

Spre deosebire de Crimeea, de această dată șocul surprizei a fost puternic și la Beijing. Nici președintele Xi Jinping și nici conducerea țării nu s-au așteptat la un război pe scară largă în Ucraina, cred jurnaliștii ruși. „În primele zile după începerea «operațiunii militare speciale», autoritățile chineze au fost în mod clar pierdute”, observă Kommersant.

„China sprijină de bunăvoie Moscova în probleme legate de confruntarea cu Occidentul colectiv, condus de Statele Unite, dar se distanțează de agenda internă rusă din Ucraina, de exemplu de tema denazificării” a rezumat, pentru Kommersant, Igor Denisov, cercetător principal la Centrul pentru Studii asiatice Asia de Est la Universitatea de Relații Internaționale din Moscova. 

Cum vede un ziar chinez avantajul de a fi în alianță cu Rusia?

Dincolo de considerentele politice, China rămâne pragmatică. Chiar când laudă Rusia, China o face, crede Kommersant, în termeni care îi descrie interesele economice. Ca să ilustreze argumentul lor, rușii îl citează pe „redactorul-șef al tabloidul naționalist Huanqiu Shibao (Global Times)”, cel care a scris că dacă „SUA vor ajunge la o presiune extremă asupra Chinei, atunci ne vom descurca”. Pentru că, apreciază ziaristul de la Beijing, chinezii vor avea mâncare și materii prime din Rusia. 

Cam așa, scrie Kommersant, este rezumată opiniei Chinei despre Rusia: hrană și materii prime. 

Unii vând scump, alții, ieftin

În plus, mai e problema pandemiei, neîncheiată în nici una dintre cele două țări și care a lovit puternic schimburile economice.

Granițele Chinei au fost închise în 2020 și „cerințele părții chineze pentru procedurile transfrontaliere pentru mărfurile rusești sunt încă foarte stricte”, spune Ivan Zuenko, cercetător principal la Centrul de Studii Eurasiatice din cadrul Universității de Relații Internaționale din Moscova. 

„Când se va deschide granița și cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla înainte de sfârșitul acestui an, mă aștept să se reia comerțul”.

„Ca și în anii precedenți, comerțul va avea două fețe: bunurile de consum chinezești vor merge într-o direcție, doar că au crescut semnificativ prețul, în cealaltă direcție – mâncarea rusească, care a devenit și mai ieftină doar din cauza deprecierii rublei”, a conchis Ivan Zuenko.

foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News