Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași și coordonator al programelor naționale „no addict”, spune că amfetamina, metamfetamina și cocaina sunt din categoria stimulantelor și „unul e mai puternic ca celălalt”.
„Cocaina este, să spunem, «natural», în timp ce celelalte două sunt sintetice, iar metamfetamina este și mai potentă. În combinație, este o chestiune exponențială, mult mai puternică; practic persoana care le consumă intră într-o stare de hiperexcitabilitate care poate duce până la delir, paranoia, agitație, suspiciune, nervozitate, comportament iritabil. Ceea ce pare că a și fost, fiindcă înțeleg că tânărul conducea agresiv și se comporta ciudat”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi pentru Libertatea.
„Nu ai cum să nu îți dai seama că ceva nu este în regulă”
Întrebat dacă o persoană fără pregătire medicală ar putea să își dea seama că este ceva în neregulă cu cineva care a consumat un amestec din cele trei droguri, în contextul în care tânărul de 19 ani a fost eliberat de polițiști cu doar două ore înainte de a comite accidentul, medicul a declarat:
„Este foarte, foarte greu să nu îți dai seama că este o problemă acolo. La acest nivel persoana se comportă ciudat, nu are stare, are mimica și gestica transformate, este paranoică. Nu ai cum să nu îți dai seama că ceva nu este în regulă, chiar dacă, în general, este greu pentru polițiști să identifice unele simptome fiindcă nu au pregătire să recunoască modificările induse de consumul de droguri. Însă aveau un indiciu clar: s-au găsit substanțe la el, pastile, și doar le confiști pentru cercetări ulterioare și îl lași să plece, mi se pare halucinant. Este un lanț de erori cu consecințe dezastruoase”.
„Dacă ar fi fost evaluat, poate s-ar fi luat măsuri din timp”
Există o diferență majoră, spune acesta, de la acuzațiile la adresa tânărului de consum și posesie de canabis și substanțele pe care le-a consumat acum. Canabisul este din categoria drogurilor ușoare, spune medicul, „un drog de tip poartă de intrare în această lume”. Este periculos, dar care nu se compară cu drogurile de sinteză, care sunt „de mare risc”.
„Este clar că este o distincție că a fost găsit cândva cu jumătate de gram de canabis și acum cu un amestec de substanțe una mai periculoasă ca cealaltă. Nu am înțeles de ce a fost lăsat și prima dată să scape fără măcar un avertisment, un programe de consiliere, de evaluare a problemelor legate de consum. Pur și simplu a plecat acasă ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Dacă ar fi fost evaluat, poate se vedeau semnele care existau și se luau măsuri din timp”, a mai subliniat dr. Ovidiu Alexinschi.
„Nu sunt toți potențial periculoși”
Specialistul face totuși un apel ca abordarea în cazul persoanelor care consumă droguri să nu fie generalizată și să fie ostracizate inclusiv pacienții care ar avea nevoie de ajutor medical pentru a se putea lăsa de droguri.
E un fenomen care se întâmplă și în cazul celor cu afecțiuni psihiatrice, care sunt puși cu toții, explică dr. Ovidiu Alexinschi, într-o „cohortă a periculozității”, indiferent de boala de care suferă.
„Nu sunt toți potențial periculoși. Una este un consum recreațional, un grup de tineri care împarte un joint la o petrecere, un lucru care este oarecum frecvent întâlnit și acceptat în cultura occidentală. Dar de aici și până la a consuma droguri în situații de mare risc, cum este condusul pe drumurile publice într-o mașină puternică, și amestecul a tot felul de substanțe… este o mare diferență. Drogurile de mare risc și mai ales uzul lor în condiții de mare periculozitate socială trebuie în mod clar pedepsit și pus în limitele legii”, a mai punctat dr. Ovidiu Alexinschi.
Este nevoie de specialiști care să recunoască semnele
Acesta a explicat că sevrajul în urma opririi consumului acestor tipuri de droguri este unul cu puternice efecte psihice: persoanele se simt golite, fără sens, cu oboseală, cu o gândire lentă. Iar consumul îndelungat poate da tulburări psihice „extrem de importante”.
Este nevoie de specialiști care să știe despre ce este vorba – noi am început niște programe de specializare în medicina de adicție, dar trebuie să intrăm și pe această zonă de asistență socială, la polițiști și toți cei implicați. Vedem experți antidrog care nu au niciun fel de pregătire psihologică sau medicală.
Dr. Ovidiu Alexinschi:
Filmul tragediei
Pe 19 august, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de pietoni lângă localitatea 2 Mai. În urma impactului, o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani au murit pe loc, iar alte 6 persoane, toate cu vârste între 19 și 20 de ani, au fost lovite.
După accident, șoferul în vârstă de 19 ani a fugit, dar a fost prins de polițiști la scurt timp, în stațiunea Vama Veche. Acolo, el a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv pentru cocaină, amfetamină și metamfetamină. Băiatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică, prin decizia Judecătoriei Mangalia. Decizia nu este definitivă. În faţa anchetatorilor, acesta a spus mai întâi că a plecat de la locul accidentului pentru că a crezut că a lovit o pasăre sau o vacă.
Avocata lui, Luminiţa Popescu, a declarat jurnaliştilor că tânărul a recunoscut că a consumat droguri, dar a precizat că le-a primit în Vama Veche, unde venise la o petrecere.
Vezi şi ce este aparatul drug test şi cum funcţionează!