Daniel Woo, ofițer în cadrul agenției de spionaj a Ministerului Securității de Stat (MSS) din China, l-a plătit pe Frank Creyelman, un fost senator belgian, să influențeze discuțiile din Europa pe teme care variază de la represiunea Chinei împotriva democrației în Hong Kong la persecuția uigurilor din Xinjiang.
Relația dintre ofițerul chinez și agentul belgian este documentată în mesaje-text trimise timp de 30 de luni, între 2019 și 2022, care au fost obținute în cadrul unei investigații comune a Financial Times, Der Spiegel și Le Monde.
Scopul: de a diviza Europa de America
În timp ce cancelarul german Olaf Scholz urma să viziteze China la sfârșitul anului 2022, Woo i-a cerut lui Creyelman să convingă doi membri de dreapta ai Parlamentului European să spună public că SUA și Marea Britanie subminează securitatea energetică europeană.
„Scopul nostru este de a diviza relația SUA-Europa”, i-a scris Woo într-un mesaj lui Creyelman.
Schimbarea opiniei publice în favoarea Chinei
Schimburile au dezvăluit în detalii explicite modul în care serviciile de informații chineze încearcă să manipuleze discuțiile politice din întreaga lume în favoarea Beijingului – o preocupare tot mai des semnalată de agențiile de securitate occidentale.
În timp ce majoritatea țărilor mari se angajează în spionaj, operațiunea aceasta evidențiază una dintre caracteristicile definitorii ale spionajului chinez: operațiuni de influență pe scară largă ce vizează modelarea dezbaterii politice și care s-au extins de la Ottawa la Londra și Canberra.
Washingtonul a avertizat în repetate rânduri cu privire la eforturile secrete ale Beijingului de a interveni în alegeri.
Woo operează de la filiala Zhejiang a ministerului, potrivit oficialilor din cadrul serviciilor de informații din patru țări occidentale.
Activități în România și în Polonia
Serviciile secrete occidentale l-au urmărit, de asemenea, operând în Polonia și în România, scrie FT. Publicația nu detaliază activitățile din cele două țări.
În schimb, Le Monde a detaliat activitatea din Polonia.
Conform publicației franceze, în luna mai 2016, alesul prorus Mateusz Piskorski, fondatorul micropartidului Zmiana, a fost arestat de autoritățile poloneze după suspiciuni de spionaj în favoarea Moscovei. „Și posibil China”, mai scria aceeași sursă, citând presa poloneză.
Conform surselor de informații occidentale, agentul căruia Piskorski i-a oferit informații a fost Daniel Woo.
Numele său a apărut din nou pe radarul serviciilor secrete europene anul următor, în cadrul unei vaste operațiuni de recrutare de către Ministerul Securității Statului chinez, organizată prin aplicația LinkedIn, în special în Germania.
Chinezii au trimis atunci mii de mesaje folosind profiluri false, sperând să recruteze surse occidentale.
Această operațiune a fost dezvăluită în 2019, după arestarea lui Kevin Mallory, un agent CIA acuzat că a vândut informații confidențiale serviciilor de informații chineze.
Misiunile
Într-un schimb de replici din 2021, Woo i-a spus lui Creyelman că a primit sarcina de a-l „ataca pe Adrian Zenz”, un cercetător care a contribuit la dezvăluirea modului în care China a deținut sute de mii de persoane din minoritatea uigură, majoritar musulmană, în regiunea Xinjiang.
Woo i-a cerut, de asemenea, lui Creyelman să ajute la perturbarea unei conferințe privind Taiwanul.
Cei doi au discutat despre plata unui intermediar pentru a influența un cardinal catolic să avertizeze împotriva politizării COVID-19, în timp ce China se afla sub presiune din cauza virusului care a apărut la Wuhan.
„Ele reflectă obsesia MSS cu privire la faptul că SUA ar fi fost «mâna neagră» din spatele mișcării de protest din Hong Kong, dorința de a căuta în mod constant oportunități de a perturba conferințele și evenimentele pro-Taiwan din țări terțe și misiunea sa de a-i discredita pe cei care raportează abuzurile privind drepturile omului din Xinjiang”, spune Dennis Wilder, fost analist de top al CIA pentru China, în prezent la Universitatea Georgetown.
Călătorie în China
Nu este clar cum și când a fost recrutat Creyelman. Relația sa cu Woo pare să se fi desfășurat de la distanță, cu excepția unei călătorii în Sanya, un oraș-stațiune balneară din insula Hainan, în 2019, pentru a se întâlni cu responsabilul său de informații.
Veteran al mișcării naționaliste flamande de extremă dreapta din Belgia din 1977, Creyelman a fost membru al Senatului federal din 1999 până în 2007 și este în prezent membru onorific al parlamentului flamand. El este liderul partidului Vlaams Belang în orașul său local, Mechelen.
„Belgia a devenit un centru major pentru operațiunile de informații ale unei varietăți de state ostile datorită ușurinței cu care se operează acolo”, a declarat un fost ofițer superior CIA.
Cât se plătea o intervenție
Woo a discutat de mai multe ori despre bani în cadrul schimburilor de replici, inclusiv despre sumele pe care i le-ar fi plătit lui Creyelman sau altora pentru ajutorul lor.
Conform Der Spiegel, chinezul îi spune atunci când este vorba de o „misiune plătită”. Uneori era vorba de 6.000, alteori de 10.000 de euro.
La un moment dat, cei doi discută despre cum să mituiască reprezentanții Vaticanului pentru a emite o expediere în favoarea Chinei, iar un intermediar ar fi cerut 250.000 de euro. „Este o nebunie”, scrie Woo. „Mă gândeam mai degrabă la 25.000”, continuă acesta.
Criptomonede
Altă dată, Woo l-a învățat pe Creyelman cum să folosească o aplicație pentru a transfera criptomonede.
Conform Le Monde, Creyelman era plătit prin Binance, una dintre cele mai mari platforme cripto, create în 2017 de Changpeng Zhao, un om de afaceri canadian de origine chineză.
Binance a fost recent acuzată de autoritățile federale din SUA de încălcarea legislației privind spălarea de bani, iar Zhao a pledat vinovat.
Uiguri, Hong Kong și articole plătite
În iunie 2021, Creyelman a recunoscut că „a încercat să se opună… fără succes” unei rezoluții din parlamentul belgian care îi declara pe uiguri în pericol de genocid.
În 2019, Woo i-a cerut lui Creyelman să aranjeze publicarea unui articol care respingea manifestările prodemocrație din Hong Kong. Creyelman a spus că ar putea plăti un jurnalist independent care ar cere cel puțin 2.000 de euro.
Jurnalistul cu sediul la Bruxelles, James Wilson, a declarat că a fost abordat de Creyelman pentru „o lucrare despre China”, dar că „a refuzat politicos” și a spus că a scrie articole contra cost este „împotriva principiilor mele”.
„Prietenul meu drag”
Între noile misiuni de spionaj, ei discută și subiecte precum vremea sau evoluția pandemiei, Woo îl numește pe belgian „prietenul meu drag” și îi trimite felicitări de sărbătorile legale.
Un purtător de cuvânt al guvernului belgian a declarat că autoritățile relevante sunt la curent cu cazul Creyelman, dar nu a oferit alte comentarii.
Ambasada Chinei la Bruxelles a declarat că nu are cunoștință despre evenimente.
Creyelman nu a răspuns după ce a fost contactat de presă.