El a fost arestat la sosirea în Olanda și a fost extrădat cu primul zbor spre Brazilia.
Dacă reușea să pătrundă ca stagiar la Curtea Penală Internațională, spionul ar fi avut acces în clădirea instituției și la sistemele informatice.
„Dacă ofițerul de informații ar fi reușit să se angajeze în cadrul Curții Penale Internaționale, ar fi putut să strângă informații și să se uite după surse de recrutare și să aranjeze să aibă acces la sistemele informatic”, a transmis serviciul de informații olandez AIVD.
„Astfel, ar fi putut să aducă o contribuție importantă pentru informațiile pe care le dorește GRU. De asemenea, ar fi putut să influențeze procedurile penale din cadrul Curții Penale Internaționale”, mai spune AIVD.
Spionul acționa în baza unor acte false, o practică tot mai des utilizată de serviciile ruse. El pretindea să fie cetățeanul brazilian Viktor Muller Ferreira, născut pe 4 aprilie 1989, când în realitate era Sergey Vladimirovich Cherkasov, născut pe 11 septembrie 1985.
AIVD spune că spionul rus și-a construit foarte atent identitatea falsă și și-a ascuns orice legătura cu Rusia și GRU.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!