Spitalul din Târgu Neamț a ajuns în atenția publicului după ce o voluntară și o asistentă au expus, în pandemia COVID-19, ceea ce ele numeau rețele care acționau, ca o mare familie, în favoarea lor și în defavoarea spitalului.
În plângerea lor oficială se vorbea despre:
- Angajări pe pile;
- Tratamente preferențiale (soția fostului manager Apostoae a fost tratată de coronavirus “preventiv”, folosind medicamente din spital);
- Consultații fictive, prin care pacienți erau trimiși direct la Piatra Neamț, fără să fie văzuți;
- Pontaje preferențiale pentru mai mulți medici, unii pontați mai mult de 24h pe zi.
Spitalul din Târgu Neamț avea și o altă filieră prin care era golit de medicamente. Se comandau substanțe în exces, unele dintre ele psihotrope, care nu erau ținute sub cheie și erau date, mai departe, către farmacii și centre medicale agreate de fosta conducere.
Se scurgeau în mai multe moduri
Totul a fost descoperit la un control făcut în luna aprilie. S-au găsit 118 fiole de substanțe psihotrope în exces.
“Asta se întâmpla de multă vreme, lucru girat de fosta conducere și făcut cu ajutorul asistentei-șefe. Se comandau medicamente în exces, multe dintre ele substanțe psihotrope, considerate droguri de mare risc, care urmau două rute profitabile: ajungeau în farmacii și ajungeau în centre de îngrijiri paliative agreate și prietene ale vechii conduceri”, susțin sursele Libertatea din spital.
În urma descoperirii, asistenta-șefă a fost luată la întrebări de noii șefi ai spitalului și, în cele din urmă, și-a dat demisia.
Iar șefii au anunțat Poliția Economică. “Aceasta, mai departe, ar fi vorbit la Antidrog, care a aflat de caz”, spun oamenii care au vorbit cu ziarul.
“Nu se justifică stocurile”
Ziarul a luat legătura cu mai mulți medici, unii din spital, alții din afară, pentru a discuta diferențele și surplusurile de medicamente din spitalul Tg. Neamț, inclusiv medicamentele psihotrope, care nu erau ținute “la cheie”.
Astfel, în tabelul pe care Libertatea îl publică azi, unele substanțe sunt în cantități exagerate față de necesarul rezultat din consumul istoric și din cel curent.
De exemplu, Haloperidol soluție buvabilă de 10 ml e stoc foarte mare, făcut aiurea. E substanță psihotropă, în nici un caz nu se justifică stocul. Nu știu ce medic și-ar pune parafa pentru a achiziționa atâtea fiole. Nici nu are evidența consumului la zi.
Unul dintre medicii consultați de Libertatea:
Conform ANMDMR, Haloperidol este indicat pentru schizofrenie, psihoze, manii, hipomanii, tulburări mintale sau comportamentale
120 de doze de Haloperidol au fost găsite la inventar, erau necesare mai puțin de 10, conform estimărilor medicilor.
Alte medicamente care nu-și justifică stocul sunt Fitomenadion, Etamstilat (hemostatice), Fraxiparine și Fluimucil injectabil.
Noul manager: “Voi da cu subsemnatul la Parchet”
Libertatea a luat legătura cu Alexandru Pătrașcu, managerul Spitalului Orășenesc din Târgu Neamț, care a comentat situația complicată a spitalului pe care l-a preluat în plină pandemie, după ce Florin Apostoae fusese trimis la Piatra Neamț.
“Sper ca autoritățile să își facă datoria, pentru că eu, ca reprezentant al spitalului, sunt pus într-o situație în care voi fi chemat, inclusiv la Parchet, să dau cu subsemnatul. Îmi doresc să-și facă datoria”, a spus Pătrașcu.
Eu sunt cel care a dispus în comitetul director să facem inventar și să verificăm tot ce s-a prezentat în presă. Am vrut să demontez informațiile, dar se pare că unele sunt adevărate și că situația s-a complicat.
Alexandru Pătrașcu, manager spital Târgu Neamț:
“Se știa cine va promova cu o lună înainte”
Libertatea a scris de problemele de la Târgu Neamț încă din luna aprilie, când Florin-Ionuț Apostoae, fostul manager, a fost înscăunat șef la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde n-a rezistat decât o săptămână.
El este fiul unui consilier județean transferat din PNL la PSD, mișcare politică prin care s-a înclinat balanța în favoarea șefului CJ, PSD-istul Ionel Arsene.
“Erau scoase posturi la concurs cu condiții personalizate, în funcție de persoana care trebuia angajată. Se știa cu o lună înainte de examen cine va promova. Cel mai important transfer a fost al unei asistente de la Școala specială care aparține Ministerului Învățământului în serviciul CPU, aparținând Ministerului Sănătății, fără o minimă experiență la capul bolnavului” – Sursă Libertatea
Managerul pe timpul căruia au fost făcute aceste stocuri de medicamente speciale a fost pus la conducerea spitalului deși a luat 4,50 la examen.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro