Cele mai multe spitale din lume nu permit accesul animalelor din motive de igienă şi din cauza riscurilor de contaminare, iar timp de mulţi ani, pacienţii spitalizaţi pe perioade lungi de la spitalul Sint-Trudo care doreau să-şi vadă animalele de companie trebuiau să facă acest lucru în curtea unității medicale.
În urma conversaţiilor dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer şi psihologii spitalului, a apărut ideea unui spaţiu dedicat în interior – separat de spital, dar în acelaşi timp conectat -, iar rezultatul este un pavilion inaugurat luna trecută şi unde este permis accesul animalelor de companie.
„Pentru pacienţii pe termen lung ai spitalului, bunăstarea mintală este foarte importantă pentru recuperare, iar reconectarea cu animalele de companie este de ajutor”, a precizat purtătoarea de cuvânt Miet Driesen de la Sint-Trudo, unitate situată în oraşul Sint-Truiden, Belgia.
Finanţat de o fundaţie de caritate cu 140.000 de euro, noul spaţiu le permite pacienţilor să se întâlnească cu animalele lor de companie o oră pe săptămână. Până în prezent, este permis accesul doar al câinilor şi pisicilor.
Pentru Greta Donnay, o pacientă în vârstă de 56 de ani, care este în convalescenţă după infecţia cu listeria, reîntâlnirea cu câinele ei Rambo i-a ridicat moralul.
„Să-ţi vezi câinele pe viu nu te vindecă, dar îţi ridică moralul”, a spus ea, adăugând că este de asemenea important şi pentru animal. „Nu poţi explica unui câine ce se întâmplă şi de ce ai fost absent”, a spus ea.
Din septembrie, spitalul intenţionează să folosească pavilionul pentru sesiuni organizate de o asociaţie de caritate care foloseşte câini pentru terapie în scopul reabilitării psihologice şi a abilităţilor motorii.
Cele mai multe dintre cererile pentru vizite au vizat câini, dar este permis şi accesul pisicilor.
„În cazul pisicilor, pacienţii sunt cei care duc grija pisicilor, nu şi viceversa”, a spus Driesen.