Inspectorii ITM au considerat că unitatea medicală nu și-a îndeplinit obligațiile
Incidentul s-a petrecut pe 28 iunie 2024, când brancardierul Viorel Bozăian a căzut brusc pe holul spitalului. În ciuda eforturilor de resuscitare, bărbatul a fost declarat decedat. Autopsia a relevat o alcoolemie de 1,71 grame la mie.
În octombrie 2024, ITM a amendat spitalul cu 4.000 lei. Conducerea unității medicale a contestat sancțiunea, cerând anularea acesteia în instanță. Reprezentanții spitalului susțin că nu au fost consultați înainte de întocmirea procesului verbal și că nu au obligația legală de a testa zilnic toți angajații pentru alcoolemie.
„Spitalului Clinic de Pneoumoftiziologie Iași, în calitate de angajator al salariatului Bozăian Viorel, nu i s-a solicitat de către ITM Iași nici un punct de vedere cu privire la presupusa încălcare a Legii 319/2006, anterior întocmirii procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”, se apără conducerea spitalului, conform sursei citate.
Măsuri preventive și incidente anterioare
Spitalul susține că a luat măsuri pentru prevenirea consumului de alcool la locul de muncă. În martie 2024, mai mulți angajați, inclusiv Bozăian, au fost testați cu rezultate negative.
De asemenea, unitatea medicală a menționat că brancardierul fusese sancționat anterior pentru consum de alcool la serviciu.
„Prin decizia 134/22.05.2023, prin care salariatul Viorel Bozăian a fost sancționat disciplinar cu reducerea salariului de bază pe o perioadă de trei luni, deoarece în data de 4 februarie 2023, în timpul programului de lucru, i-au fost recoltate probe biologice dozare etanol, având rezultatul de 329 mg/dl, peste valoarea de referință de 10 mg/dl”, arată reprezentanții spitalului.
Argumentele spitalului în contestarea amenzii
Prin cererea de restituire a banilor achitați pentru amendă, conducerea spitalului argumentează că nu au permis în mod conștient prezența angajatului sub influența alcoolului, au implementat măsuri de prevenire a consumului de alcool, decesul a avut cauze patologice, nefiind considerat accident de muncă și că brancardierul a încălcat regulamentul intern care interzice consumul de alcool.
Solicitarea returnării sumei plătite
Spitalul a plătit jumătate din amendă (2.000 lei) în termenul legal, dar solicită returnarea banilor.
„În contextul în care spitalul nostru este o instituție publică a căror fonduri sunt supuse respectării principiilor economicității, eficienței și eficacității. Am fost nevoiți să achităm suma de 2.000 lei ca o măsură de precauție, nicidecum de recunoaștere”, au declarat reprezentanții unității medicale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Demradulescu • 21.11.2024, 20:34
Orice operație presupune un risc,dar zicala "operația reușită,pacientul mort"se poate actualiza,poți muri în momentul în care un brancardier mangă te scapă pe jos de pe targă noroc că în acest caz a mierlit-o bețivul și nu pacientul.