”Oprim lucru!”, acesta este mesajul angajaților de la Spitalul de Infecțioas din Timișoara. Practic, unitatea medicală nu are în prezent un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș, deoarece conducerea refuză să-l semneze, considerându-l dezavantajos.

”Suntem în imposibilitatea de a semna contractul cu CJAS pentru trimestrul doi, deoarece suma pe care ei ne-au oferit o e foarte mică, mult sub ce se realizează la nivelul spitalului. Fiind act adițional la contractul de anul trecut, s-a mers pe aceeași valoare. Noi am sperat ca din 1 aprilie să fie un contract nou, pentru a putea avea alte sume. Dacă CJAS nu ne finanțează la nivelul cazurilor pe care noi le avem, nu putem să îi tratăm”, a declarat managerul Voichiţa Lăzureanu, citată de Opinia Timișoarei.

Astfel, spitalul timișorean va sista activitatea și va asigura de mâine doar urgențele, cazurile grave, tratamentele prin programele naționale și monitorizarea pacienților internați, așa cum a explicat managerul.

”Nu se poate ca azi casa să ne notifice că noi de la 1 aprilie nu mai suntem în contract cu ei, că așa au hotărât ei. Nu ne-au chemat la o sedință, la o mediere. Casa spune că atâția bani are alocați și atât ne dă. La acuți, de exemplu, contractul e de 4.380.000 de lei, iar necesarul nostru ar fi de 6.500.000 lei”, a mai explicat Voichiţa Lăzureanu.

Casa de Asigurări dă vina pe management

În acest moment, în spital sunt 157 de bolnavi internați. O parte dintre ei vor fi mâine externați, dacă starea de sănătate le permite, însă situația celor de la Terapie Intensivă sau a celor care urmau să fie operați în zilele următoare este acum incertă.

De cealaltă parte, conducerea CJAS Timiș spune că bugetul spitalului era stabilit de mai multă vreme, iar managementul ar fi trebuit să se asigure că se încadrează în fonduri.

„Noi nu avem cum să le dam mai mulți bani celor de la Spitalul Victor Babeș pentru că bugetul vine de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și este o chestiune de management intern felul în care își gestionează banii. Singura rezolvare este să iscălească actul adițional pentru ca noi să le putem acorda banii de salarii, respectiv pentru tratamente și materiale medicale”, a precizat, pentru Opinia Timișoarei, Lavinia Fedoraș, director CJAS Timiș.

 
 

Urmărește-ne pe Google News