După ce şi-a ispăşit o parte din pedeapsă în Marea Britanie, el a fost transferat în Ţările de Jos, iar sentinţa i-a fost adaptată la standardele legislaţiei olandeze.
Revenit din 2017 în sportul de performanță, Van de Velde a fost inclus luna trecută în echipa olimpică olandeză de volei pe plajă.
Unii sportivi şi grupuri de apărare a drepturilor s-au opus nominalizării lui Van de Velde.
„Prezenţa lui Van de Velde în echipa olimpică olandeză este lipsită complet de respect şi invalidează supravieţuitorul actelor sale”, a declarat Kate Seary, cofondator şi director al Kyniska Advocacy, care militează pentru protecţia şi respectarea femeilor în sport.
„Participarea sa transmite tuturor mesajul că performanţa sportivă primează în faţa crimei”, a spus Kate Seary.
Van de Velde are sprijinul federaţiei de volei din ţara sa (Nevobo) şi al federaţiei sportive naţionale.
„Înainte ca el (Van de Velde) să-şi exprime dorinţa de a reveni la volei pe plajă la momentul respectiv, am vorbit pe larg cu el, dar şi cu CNO… printre alţii. Îl susţinem pe deplin şi participarea sa la Paris”, a declarat Michel Everaert, secretarul general al Nevobo.
Van de Velde a fost recunoscător pentru această a doua şansă. El înţelege că atenţia presei internaţionale a fost atrasă de această „perioadă neagră” din viaţa sa. Datorită sprijinului familiei, prietenilor şi coechipierilor săi, el a putut să lase în urmă „cea mai mare greşeală” a vieţii sale, după cum a spus el.
CIO: Este responsabilitatea fiecărui Comitet Național Olimpic
Selecţia sportivilor pentru Jocurile Olimpice revine fiecărui Comitet Olimpic Naţional, deşi Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) trimite invitaţii individuale în urma nominalizărilor naţionale.
„Includerea membrilor individuali ai echipei, în urma calificării pe terenul de joc, este responsabilitatea exclusivă a fiecărui Comitet Naţional Olimpic (CNO) respectiv”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO.
Comitetului Internaţional Olimpic are dreptul fie de a nu emite invitaţii, fie de a le retrage înainte sau în timpul Jocurilor Olimpice.
Acesta a refuzat să emită invitaţii la Jocurile de la Paris unor sportivi ruşi şi belaruşi care au îndeplinit criteriile de calificare în urma unui proces de verificare legat de sprijinul lor activ faţă de războiul din Ucraina sau de legăturile contractuale cu armata rusă.
FOTO: Hepta
gigiladrea • 08.07.2024, 17:42
4 ani e un pic mai bine decat la noi unde la 13 ani o fetita poate face "sex consimtit" cu un adult mult mai mare dupa cum era de parere o judecatoare si nu era singura cu idei din astea nemaivorbind de musamalizarea din fasa a numarului foarte mare de violuri de catre politie; nu e clar ce inseamna adaptarea la legislatia olandeza ? a primit mai mult sau mai putin ?