Conform echipei de control a Curţii de Conturi care şi-a băgat nasul în actele Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), fostul secretar de stat Eugen Tomac, acum candidat pentru un post de deputat de Diaspora în Republica Moldova, a stropit din belşug cu alcool evenimentul consumat la finele anul trecut. Mai exact, conform raportului specialiştilor în finanţe, în contabilitatea DRP a fost depusă o factură care demonstrează că, pentru acel colocviu cultural s-a cumpărat, printre altele, şi o cantitate mare de alcool. Organizatorii români au pus pe masa celor 30 de invitaţi, conform actelor, şi 12 litri de băuturi alcoolice rafinate, a căror a reprezentat aproape 30 la sută din factura totală ce a fost decontată din bani publici. Adică, facturile demostrează că pe lângă bunătăţile din protocol, fiecare invitat a avut la „liber” şi o jumătate de litru de alcool în condiţiile în care la astfel de evenimente protocolul privind băuturile trebuie să se rezume doar la  sucuri, apă minerală şi cafea.

Nota de plată a fost avizată, fireşte de secretarul de stat Eugen Tomac, la vremea aceea directorul DRP, care însă nu a fost prezent la petrecere, dar şi de alte câteva persoane (directori ai Direcţiei Mangement Programe şi funcţionari din compartimentul financiar-contabil al DRP). Eugen Tomac, ce trage pentru un scaun de deputat de Diaspora, încearcă acum să anuleze în instanţă raportul Curţii de Conturi care a scos la iveală povestea şpriţului din Republica Moldova  pe care el l-a oferit pe banii statului român. În acest sens există patru procese în derulare la Curtea de Apel.
„Nu mă surprinde faptul că în plină campanie electorală a reapărut discuţia despre raportul Curţii de Conturi la DRP. Afirm cu toată responsabilitatea că nu regret nimic din ceea ce am făcut în sprijinul românilor de pretutindeni! Acuzaţia principală este că am acordat prea multă atenţie românilor din Republica Moldova (!). Nu cred că am greşit atunci când am decis să acord sprijin direct preoţilor Mitropoliei Basarabiei sau când am contribuit la înfiinţarea postului Radio Chişinău, ori atunci când am decis să dotez cu carte în limba română comunităţile româneşti de peste hotare! Pentru că nu am nicio mustrare de conştiinţă, am atacat în instanţă raportul Curţii de Conturi, care, din nefericire, nu serveşte nici României, nici românilor de pretutindeni!”, a spus Eugen Tomac.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News