Fiul lor a combinat utilul cu plăcutul și a pus bazele unei afaceri cu un soi de căpşuni, care au rod din aprilie și până la prima zăpadă. Astfel, i-a convins pe părinții săi să revină acasă și chiar să căștige zeci de mii de euro. Familia Drăghici munceşte acum pe câmpul de la Mârşani. Tatăl, Florin Drăghici, are grijă de cultură, mama (Bety) vinde căpşunele în piaţă, iar Alex, care mai are un frate, se ocupă cu promovarea afacerii.
„La început, oamenii mă întrebau de unde le aduc, din Spania? Acum ştiu că sunt căpşuni de Mârşani. În această perioadă, în octombrie, le vând cu 12 lei/kilogram şi au mare căutare”, a declarat Bety Drăghici, pentru Adevărul.
Acum, Alex vrea să-şi extindă afacerea, mai ales că are multe cereri din ţară și a început să intre cu marfa şi în supermarketuri, dorind să acceseze fonduri europene.
Când și cum a început afacerea cu căpșune a lui Alex Drăghici, în Mârșani – Dolj
Ideea lui Alex de a începe afacerea cu căpşune a încolțit în urmă cu patru ani, scopul principal fiind acela de a-și reuni familia, dar și de a demonstra tuturor că şi în România poţi să faci bani frumoși, cu condiția să munceşti, să ai răbdare, dar mai ales să fii responsabil.
„Am căutat pe Google ce afaceri ar fi mai de succes, m-am hotărât, m-am răzgândit. Într-un final, m-am oprit asupra căpşunilor. Am descoperit un soi care dă rod tot timpul anului şi m-am gândit că oricine şi-ar dori să mănânce căpşune toamna sau iarna. Nu din sere, direct de pe câmp”, a declarat Alex Drăghici.
A închiriat în comuna Mârşani 2 hectare de teren, aflate în paragină, iar banii economisiţi de părinți în Italia, 30.000 de euro, i-a investit în plante şi instalaţiile de picurare. În anul următor, afacerea a devenit profitabilă și a mai închiriat 3 hectare de teren, iar acum producţia anuală de căpşuni este de 35 de tone la hectar.
„Nu ne venea să credem pentru că, sincer, eu am avut mari, mari emoţii. Îmi amintesc, la început, căpşunile au fost atacate de un gândac şi, într-o dimineaţă, am găsit toate plantele la pământ. Pe loc, i-am spus soţiei că nu rezist şi plec înapoi în Italia. Dimineaţa m-am hotărât şi seara eram în avion. Soţia şi copilul au reuşit să salveze cultura, mi-au trimis poze şi m-am întors acasă”, a declarat Florin Drăghici.
Totuși, din nefericire, mulți români aleg încă această cale a pribegiei, chiar dacă nu întotdeauna banii sunt la mijloc. Românca inclusă în topul celor mai buni profesori din lume a plecat din țară! Metodele sale i-au adus numeroase premii internaționale, iar elevii ei au ajuns la Harvard sau Princeton.
- FOTO – Adevarul.ro
Citește și… În ce țară trebuie să te muți pentru a avea un salariu mediu de peste 200.000 de dolari pe an
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro