Contabilul despre care se credea că a fost primul infectat cu coronavirus a declarat că a început să aibă simptome pe 16 decembrie 2019, cu câteva zile mai târziu decât se știa inițial, se menționează în studiul Universității din Arizona, publicat joi, 18 noiembrie, în revista Science.

„Debutul simptomelor sale a avut loc după mai multe cazuri la lucrătorii de la piața Huanan, astfel că o vânzătoare de fructe de mare de acolo devine cel mai timpuriu caz cunoscut, cu debutul bolii în 11 decembrie”, precizează autorii studiului.

Confuzia a apărut din cauza unei probleme dentare pe care contabilul o avusese pe 8 decembrie.

Oamenii de știință mai precizează că cele mai multe dintre primele cazuri simptomatice de COVID-19 au fost legate de piața din Wuhan, în special de secțiunea de vest în care câinii enot au fost ținuți în cușcă, ceea ce reprezintă dovezi că originea pandemiei are legătură cu piața de animale vii.

La aproape doi ani de la apariția primelor cazuri de COVID-19, originea virusului este în continuare un mister și un motiv în plus de tensiune între Statele Unite și China.

O cercetare comună a Chinei și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a exclus teoria potrivit căreia SARS-CoV-2 provine dintr-un laborator din China, susținând că ipoteza cea mai probabilă este aceea că oamenii s-au infectat în mod natural, în urma comerțului cu animale sălbatice în piața din Wuhan.

Un raport din luna martie a unei echipe de experți condusă de OMS, care a petrecut patru săptămâni la Wuhan, notează că virusul a fost transmis probabil de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, precizând însă că sunt necesare cercetări suplimentare.

Recent, OMS a propus un nou grup de specialiști care să investigheze originea coronavirusului.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News