Cercetătorii spun că au fost surprinși să descopere că majoritatea probelor se încadreau în trei categorii mari, cu bacterii diferite.

Două tipuri în special, numite B. breve și B. longun, ar putea ajuta bebelușii să profite la maximum de nutrienții din laptele matern, sugerează testele preliminare. În schimb, E. faecalis, un alt tip, ar putea fi dăunător și ar putea expune nou-născuții unui risc mai mare de infecție.

Există tot mai multe dovezi că microbiomul unei persoane – ecosistemul a milioane de microbi diferiți care trăiesc în intestinele noastre – are o influență largă asupra sănătății.

Însă există puține studii cu privire la alcătuirea microbiomului bebelușului, așa cum se dezvoltă în primele zile de viață.

Oamenii de știință de la Wellcome Sanger Institute, University College London și University of Birmingham au studiat probe de la 1.288 de sugari sănătoși, toți născuți în spitale din Marea Britanie și cu vârste de sub o lună.

Care au fost concluziile doctorilor

Și alți factori precum vârsta mamei, etnia și de câte ori cineva a născut, joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea microbiomului. Se lucrează intens pentru a determina impactul exact pe care acești microbi îl au asupra sănătății pe termen lung a copiilor.

„Prin analizarea informațiilor genomice de înaltă rezoluție de la peste 1.200 de bebeluși, am identificat trei bacterii de tip pionier care conduc dezvoltarea microbiotei intestinale, permițându-ne să le grupăm în profiluri de microbiom pentru sugari. A putea vedea alcătuirea acestor ecosisteme și modul în care acestea diferă este primul pas în dezvoltarea unei terapii personalizate eficiente pentru a ajuta la susținerea unui microbiom sănătos”, a spus Dr Yan Shao, de la Institutul Wellcome Sanger.

„Acest studiu extinde în mod semnificativ cunoștințele existente despre cum se adună microbiomul intestinal în prima lună de viață. Am acumulat multe cunoștințe în ultimii ani despre influența modului de naștere și a alăptării asupra ansamblării microbiomului intestinal și implicațiile pentru tulburările comune ale copilăriei, cum ar fi astmul și alergiile. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a tradus încă în terapii eficiente vizate de microbiom”, a spus și dr. Ruairi Robertson, lector în știința microbiomului la Universitatea Queen Mary din Londra, dar care care nu a fost implicat în cercetare.

Prof. Louise Kenny, de la Universitatea din Liverpool, a spus că deciziile privind nașterea și alăptarea sunt „complexe și personale” și nu există o „abordare unică pentru toate” atunci când vine vorba de cele mai bune opțiuni.

„Încă avem o înțelegere incompletă a modului în care rolul modului de naștere și diferitele metode de hrănire a sugarului influențează dezvoltarea microbiomului și modul în care aceasta afectează sănătatea ulterioară. De aceea această cercetare este vitală”, a spus ea.

Cercetarea face parte din studiul în curs de desfășurare din Marea Britanie Baby Biome și este finanțată de Wellcome și Wellcome Sanger Institute.

Unul dintre autori, Dr. Trevor Lawley, este co-fondatorul unei companii care lucrează pe probiotice pentru adulți, precum și cercetător la Wellcome Sanger Institute.

Urmărește-ne pe Google News