Specialiştii au verificat 34 de sortimente de gumă de mestecat comercializate pe piaţa din România. Rezulatele au arătat că 29% din aceste produse conţin un număr de 10 E-uri, iar alte 20% din produse conţin 11 E-uri. Problema este că, prin guma de mestecat, aceşti conservanţi ajung şi în organism.
Potrivit studiului, E-urile prezente în aproape toate produsele analizate sunt sorbitol (E420), acesulfam K(E950), xilitol (E967), precum şi aspartam (E951) şi coloranţii E171 şi E133. Trebuie subliniat faptul că E171, adică dioxidul de titan, a fost clasificat de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen. Germania a decis să interzică acest aditiv alimentar. Iar conservanţii prezenţi în gumă ajung în organism.
Tot în în Germania a apărut şi primul studiu care a arătat că E-urile, tot mai prezente în industria alimentaţia de după al doilea război mondial – pentru a le conserva mai bine şi a le putea păstra şi transporta perioade cât mai lungi de timp -, au efecte ciudate asupra trupurilor decedaţilor: le mumifică. Începând cu anii 1990, deshumările, pentru diferite motive, au scos în evidenţă faptul că acei conservanţi consumaţi în timpul vieţii se depozitează în organisme şi le împiedică putrefacţia după deces – lucru observat inclusiv în România.
Cu alte cuvinte, revenind la E-171, conservantul prezent în guma de mestecat mai întâi omoară, apoi mumifică…