Până acum, eficacitatea vaccinului a fost dovedită prin studii clinice efectuate pe mii de oameni, dar nu în condiții reale, care implică o varietate mai mare de oameni și comportamente sau chiar provocări logistice, potrivit Reuters.

Studiul a fost realizat folosind date de la aproape 1,2 milioane de persoane tratate de una dintre cele mai mari organizații din domeniul sănătății din Israel (Clalit Health Services), în perioada 20 decembrie 2020 – 1 februarie 2021. Studiul a arătat că după o singură doză de vaccin asigură o eficiență de 57% împotriva infecțiilor după două săptămâni.

Rezultatele studiului pentru Institutul de Cercetare Clalit au fost apropiate de cele din studiile clinice de anul trecut, care au constatat că două doze s-au dovedit a fi eficiente la 95%.

„Am fost surprinşi, pentru că ne aşteptam ca în contextul real (…) rezultatele să nu fie la fel de bune pe cât sunt cele din studiile clinice controlate. (…) Am arătat că vaccinul este la fel de eficient în subgrupuri foarte diferite, la tineri și la bătrâni, la cei fără comorbidități și la cei cu puține comorbidități”, a declarat pentru Reuters autorul principal al studiului, Ran Balicer.

Studiul sugerează, de asemenea, că vaccinul, dezvoltat de Pfizer şi BioNTech este eficient și împotriva tulpinii britanice a noului coronavirus. Cercetătorii au spus că nu pot oferi un nivel specific de eficacitate, dar varianta era versiunea dominantă a virusului în Israel la momentul studiului.

În schimb, cercetarea nu indică modul în care acţionează vaccinul împotriva unei alte variante, acum dominantă în Africa de Sud.

Din cele nouă milioane de locuitori din Israel, aproape jumătate au primit o primă doză, iar o treime au primit ambele doze de când a început vaccinarea, pe 19 decembrie.

Acest lucru a făcut din țară o locație primordială pentru un studiu din lumea reală asupra capacității vaccinului de a stopa pandemia. Studiul a examinat aproximativ 600.000 de persoane vaccinate în raport cu un grup de control de aceeaşi dimensiune de persoane nevaccinate din Israel.

„Aceasta este o veste mai bună, care confirmă faptul că vaccinul este în jur de 90% eficient în prevenirea infecției”, a spus Peter English, consultant al guvernului britanic în controlul bolilor transmisibile.

Studiul publicat miercuri a fost prima analiză a unei strategii naționale de vaccinare anti-COVID-19. De asemenea, a oferit o privire mai detaliată asupra evoluției vaccinului la intervale săptămânale.

Alte centre de cercetare din Israel, inclusiv Institutul de Știință Weizmann și Institutul de Tehnologie din Israel, au împărtășit în ultimele săptămâni mai multe studii care arată că vaccinul este eficient.

Cel puțin trei studii din Israel au sugerat, de asemenea, că vaccinul poate reduce transmiterea coronavirusului, dar cercetătorii au avertizat că trebuie efectuate studii mai ample pentru a stabili concluzii clare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News