Oprirea acestuia are loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a anunțat că a testat o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid. De asemenea, Phenianul a avertizat recent că va doborî avioanele de recunoaștere militară americane angajate în ceea ce Coreea de Nord a numit activități de „spionaj ostil” în apropierea teritoriului său.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat luni că trimiterea unui submarin american cu rachete balistice în peninsulă ar afecta liniile de comunicare deja fragile dintre cele două părți.

De asemenea, submarinul marinei americane se află în apele Coreei de Sud în timp ce Kurt Campbell, coordonatorul pentru Indo-Pacific din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, participă la reuniunea inaugurală de la Seul a Grupului Consultativ Nuclear (NCG), un grup comun al SUA și al Coreei de Sud.

„Realitatea din fața RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) nu este dialogul promovat în mod repetat de SUA”, iar NCG „discută în mod deschis despre utilizarea armelor nucleare împotriva RPDC și despre intrarea submarinului nuclear strategic american în apele peninsulei coreene pentru prima dată în 40 și ceva de ani”, a spus Kim Yo Jong.

Totodată, sora liderului de la Phenian a afirmat că „SUA ar trebui să știe că sistemul său consolidat de descurajare extinsă și sistemul de alianțe militare excesiv de extins, o entitate amenințătoare, nu va face decât să îndepărteze RPDC de masa negocierilor”.

Câte focoase nucleare poate să transporte submarinul

Fiecare dintre submarinele din clasa Ohio transportă maximum 20 de rachete balistice Trident II, iar fiecare astfel de rachetă poate transporta patru focoase nucleare, conform estimărilor Inițiativei privind amenințarea nucleară de la Centrul James Martin pentru studii de neproliferare. Astfel, fiecare submarin american cu rachete balistice ar putea transporta aproximativ 80 de focoase nucleare.

Rachetele Trident au o rază de acțiune de 7.400 de kilometri, ceea ce înseamnă că pot să lovească o țintă aflată în Coreea de Nord din Oceanele Pacific, Indian sau Arctic.

Grupului Consultativ Nuclear a fost înființat în urma întâlnirii pe care au avut-o în aprilie, în SUA, președintele american Joe Biden și omologul său sud-coreean Yoon Suk Yeol. Cei doi lideri au semnat atunci „Declarația de la Washington”, care cuprinde un set de măsuri menite să determine Coreea de Nord să se gândească de două ori înainte să lanseze un atac asupra vecinului său de la sud.

Într-o declarație comună de marți, cei doi aliați au afirmat că NCG va spori „postura combinată de descurajare și răspuns”.

„Această reuniune inaugurală a NCG a oferit Statelor Unite ocazia de a reafirma și de a consolida angajamentul SUA de a oferi Coreei o descurajare extinsă, susținută de întreaga gamă de capacități americane, inclusiv nucleare”, se precizează în declarație.

Un submarin american cu rachete balistice, care se ascunde la sute de metri în ocean și la mii de kilometri de Coreea de Nord, ar fi totuși în raza de acțiune a Phenianului, dar ar fi aproape imposibil de reperat. Însă unul care ajunge în Coreea de Sud, într-o vizită în port, ar fi mult mai vizibil, oferind un avantaj Coreei de Nord, a declarat Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific.

„Dacă Kim Jong Un ar vrea să facă o lovitură surpriză, i-am dat locația submarinului și ora la care va fi acolo”, a adăugat Schuster.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News