Atunci, el a suferit foarte mult când a fost obligat să se mute cu soția și cu cei cinci copii într-o cameră insalubră de hotel.
Potrivit Daily Mail, guvernul „a refuzat” să-i ofere unul din apartamentele de care alţi salvatori de la Cernobîl au beneficiat, în urma implicării sale după explozie. Un apropiat al bărbatului a declarat că prietenul său „a trăit în mizerie, fără a avea o casă decentă”.
Nagashibay Zhusupov s-a sinucis luna trecută, după ce a urmărit miniseria „Cernobîl” de la HBO, dar şi pentru că ar fi resimţit frustrare faţă de guvern.
Bărbatul s-a aruncat în gol de pe acoperișul unei clădiri cu cinci etaje din Aktobe, Kazahstan.
Una dintre fiicele acestuia, în vârstă de 25 de ani, a afirmat că sinuciderea tatălui său a survenit după ce a urmărit miniseria „Cernobîl”, cu „lacrimi în ochi”, doarece i-a reamintit de sacrificiile făcute.
„Ne-am uitat cu toţii la ‘Cernobîl’. Tata şi-a adus aminte de momentele cumplite şi a plâns când a văzut scenele”, a declarat Gaukhar Zhusupov, fiica bărbatului de 61 de ani.
Apropiații și prietenii sunt de părere că nu a mai putut suporta felul în care își trăia viața și ipocrizia guvernului, motiv pentru care și-a pus capăt zilelor după ce și-a amintit dezastrul prin care a trecut.
Bărbatul a lucrat ca lichidator la ruinele reactorului numărul 4 de la Cenorbîl, distrus de explozie şi ulterior a fost angajat la un centru sovietic de teste nucleare, situat în Semipalatinsk.
„Nimeni nu ne-a spus de ce ne cheamă la Cernobîl. Pe atunci eram şofer de tractor. După Cernobîl, sănătatea mea s-a deteriorat. Am lucrat şi la perimetrul de testare nucleară din Semipalatinsk”, declara Zhusupov, într-un interviu acordat înainte să moară.
Mulţi „veterani” de la Cernobîl ar fi primit și pensii în state ex-sovietice precum Ucraina, Rusia, Belarus şi Kazahstan, iar Zhusupov s-a simţit „tras pe sfoară” de guvern, potrivit sursei citate.
Presa președintelui rus Vladimir Putin a lansat o cruciadă împotriva serialului HBO despre Cernobîl.
Faptul că un serial american, nu unul rusesc, a spus povestea uneia dintre cele mai groaznice catastrofe create de om din istorie este o sursă de rușine pentru presa pro-Kremlin, scrie publicația The Moscow Times.
Komsomolskaya Pravda (KP), cel mai popular ziar din Rusia, a ridicat suspiciunea că rivalii centrului nuclear Rosatom ar folosi serialul de televiziune pentru a murdări imaginea de putere nucleară a țării.
O altă publicaţie, Argumenty i Fakty, ziarul popular printre oamenii în vârstă, a catalogat serialul drept „o caricatură și bazat pe fapte neadevărate”.
FOTO: HBO (captură video)