Sunny Shah a luat în serios situația finanțelor sale personale după ce a absolvit Universitatea Washington din St. Louis, în anul 2017.
La acel moment s-a angajat. În timp ce lucra în San Francisco, acesta a citit cartea lui Ramit Sethi „Te voi înăța să fii bogat‟ și a realizat că are la dispoziție câteva lucruri simple pentru a-și îmbunătăți finanțele.
De atunci, el a strâns 100.000 de dolari în economii și investiții. El pune acest lucru pe baza a două strategii pe care le-a învățat din cartea respectivă. Iar ambele implică automatizarea finanțelor sale personale.
Strategia „plătește-te pe tine prima oară‟ a făcut economisirea un obicei simplu, fără să stea să se gândească. Aceasta este o metodă ce presupune punerea de bani deoparte înainte de plata facturilor și a cheltuielilor personale.
Strategia implică automatizarea economiilor, banii fiind luați automat din cont înainte de a apuca să îi folosească.
„Încasam banii bilunar, aceeași sumă la fiecare două săptămâni. Asta a făcut foarte simplu să știu exact câți bani primesc în fiecare lună‟, a spus Shah, care actualmente este consultant pe tehnologie pentru Deloitte.
Astfel, acesta a transferat bani într-un depozit cu dobândă mare, ca să aibă un fond de urgență la dispoziție.
Oamenii spun că strâng cureaua, dar nu reușesc aproape niciodată
Ramit Sethi nu a inventat această strategie, dar a detaliat-o într-un capitol din cartea sa.
Autorul spune că acest sistem poate preveni din start orice fel de problemă și face o comparație sportivă. „Oamenii oftează și zic «trebuie să strâng cureaua și să economisesc mai mult» (deși aproape niciodată nu fac asta). Asta înseamnă defensivă. În schimb, noi vom fi ofensivi‟, a scris Sethi în carte.
Scopul este să muți banii din fața ochilor, astfel încât să nu te gândești la ei. În cazul lui Shah, acest lucru a funcționat.
Articolul nu menționează procentul din salariu transferat pentru economisire, dar experții recomandă ca acesta să fie de 10-20% din veniturile lunare.
Automatizarea investițiilor
În cartea sa, Sethi duce automatizarea mai departe și sugerează folosirea acesteia și în cazul investițiilor.
Pentru Shah, acest lucru a însemnat direcționarea unei sume de bani către contul său de pensii, dar și către contul de brokeraj.
Această strategie face ca portofoliul de investiții să crească lunar cu aceeași sumă, ceea ce este consistent și elimină volatilitatea.
Nici Shah nu menționează procentul de salariu dedicat investițiilor, însă recomandat este 10% din leafă.
Astfel, dacă punem deoparte 20% din salariu, 10% ar trebui să meargă pentru economii și 10% pentru investiții.
***
Acesta este un articol din seria Școala de bani, proiect editorial inițiat și susținut de BCR, cu un conținut jurnalistic independent, dedicat economiei moderne, educației financiare și temelor legate de importanța unei conversații echilibrate între actorii economici.