Bărbatul, pe nume Oprea Costin, „și-a construit cu abilitate și determinare imaginea unui polițist de carieră, foarte implicat și serios”, spun anchetatorii.

S-a folosit de o legitimație falsă, de o uniformă similară cu cea a poliției și avea chiar și o stație asemănătoare cu cea folosită de polițiști.

„Pentru a câștiga și mai mult încrederea persoanelor cu care a interacționat și pentru a le convinge că este un veritabil polițist dedicat meseriei, Oprea Costin și-a procurat mai multe elemente distinctive asociate cu meseria de polițist, precum o legitimație de poliție, o stație de comunicare la distanță Motorola Tetra, model similar cu cele utilizate în Poliția Română, o uniformă de poliție și un pistol de tipul Glock”, se arată în dosarul cauzei, consultat de Ziarul Incomod.

Individul i-a păcălit atât pe civili, cât și pe polițiștii prahoveni, cărora le spunea că este de la Direcția de Operațiuni Speciale.

„Mai mult, Oprea Costin nu s-a oprit în a păcăli persoanele cu care a interacționat în ceea ce privește faptul că este polițist, cu scopul de a le escroca pe acestea, ci a mers mai departe, acesta reușind să se infiltreze în rândul adevăraților polițiști, respectiv polițiștii din cadrul IPJ Prahova.


În mod incredibil, demonstrând abilități fine de escroc și mitoman iscusit, Oprea Costin a reușit să interacționeze cu polițiști din aproape toate structurile de poliție din cadrul IPJ Prahova și mai mult, inclusiv acestora le-a creat impresia că este polițist în cadrul Direcției Operațiuni Speciale (DOS) ori Serviciul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului de Interne (SIPI). 


După ce a reușit să se infiltreze în rândul anumitor polițiști din cadrul IPJ Prahova, Oprea Costin nu s-a oprit aici și a trecut la următorul pas, respectiv a început să îndeplinească el însuși acte legate de exercitarea calității de polițist, pe care în mod fals și-a declinat-o în fața cetățenilor de rând cu care a interacționat”, mai scriu procurorii în dosarul cauzei.

Cine l-a ajutat să se infiltreze printre polițiști

Din anchetă, a rezultat faptul că bărbatul s-a folosit de sprijinul unui polițist de la Secția 3 de poliție din municipiul Ploiești, un agent care are un nume identic cu al său, notează Observator News.

În acest caz, pe 20 august, polițiștii și procurorii au făcut 6 percheziții la adrese din Ploiești și Ilfov, la locuințele celor doi bărbați, bănuiți de „comiterea infracțiunilor de uzurparea de calități oficiale, complicitate la uzurparea de calități oficiale, înșelăciune și instigare la abuz în serviciu”, a transmis IPJ Prahova.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe articole vestimentare de uniformă, un pistol tip airsoft, nesupus autorizării, o stație emisie-recepție, precum și alte mijloace materiale de probă. 

Potrivit IPJ Prahova, în perioada septembrie 2023 – august 2024, tânărul de 25 de ani „și-ar fi declinat calitatea de funcționar public, în mod nereal și ar fi efectuat activități specifice unei meserii, fără drept”.

„Totodată, tânărul în cauză, în perioada 2022-2023, sub pretextul că este funcționar public, ar fi indus în eroare un bărbat, promițându-i acestuia că îi va obține un raport de expertiză contra 5.000 de lei. De asemenea, acesta ar fi determinat o femeie să achiziționeze două telefoane mobile în rate, promițându-i că va achita personal contravaloarea ratelor lunare pentru terminalele mobile achiziționate. Ulterior, la data de 11 august, în timp ce se afla într-o farmacie, i-ar fi solicitat unei angajate din cadrul farmaciei să-i vândă medicamente de tipul antibiotic, fără a-i prezenta o rețetă emisă de un medic sau o declarație pe proprie răspundere, conform legislației în vigoare, după ce, în prealabil și-ar fi declinat, în mod fals, calitatea de funcționar public”, a transmis IPJ Prahova.

Tot din verificări a reieșit faptul că individul ar fi primit sprijin, „într-o singură ocazie, de la un bărbat, funcționar public, pentru efectuarea de activități specifice meseriei în cauză, acesta din urmă cunoscând că tânărul nu avea această calitate”, se mai arată în comunicat.

Falsul polițist a fost arestat preventiv

Tânărul de 25 de ani a fost reținut inițial pentru 24 de ore, apoi arestat pentru 30 de zile de Judecătoria municipiului Ploiești.

De asemenea, față de complicele său a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Acesta a fost și suspendat din funcție.

Urmărește-ne pe Google News