Radu Chindriş este din Alba Iulia, a studiat artele la Cluj-Napoca, iar în 2013 s-a mutat la București, unde și-a început cariera. Fotograf de aproape două decenii, tânărul, în vârstă de 37 de ani, a redescoperit în studioul său o tehnică veche de sute de ani. Se numește ambrotipia sau fotografia pe suport de sticlă, care a fost adusă în România, în 1860, de fotograful Casei Regale, Carol Popp de Szatmary, informează digi24.ro.

„Am avut cumva nişte dezamăgiri în ceea ce priveşte echipamentul foto digital, facilitatea cu care se făceau imagini, am zis că e momentul să caut ceva mai autentic. Au fost câţiva ani de muncă, am evoluat încet şi într-un final am făcut ce mi-am dorit, fotografia de modă şi acum cred că e momentul să merg mai departe într-o altă direcţie în care trăiesc iarăşi emoţiile pe care le aveam când făceam fotografie pe film”, a povestit fotograful.

Un tânăr din Alba reînvie fotografiile pe plăcuță din sticlă și folosește aparate vechi de aproape 200 de ani

Artistul spune că procesul prin care sunt prelucrate fotografile pe sticlă nu este la îndemâna oricui. Durează aproape 15 minute, în care toate regulile trebuie respectate cu strictețe.

Fotograful a explicat că, după 10 secunde de expunere, „filmul” se developează în camera obscură. Apoi, imaginea finală este formată din moleculele de argint care rămân pe suprafaţa lucioasă.

fotograf__Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Radu Chindriş crede că o astfel de fotografie poate rezista o veşnicie, fără să se deterioreze.

::placeholdeR–>

Radu Chindriş a spus că s-a îndrăgostit de aparatele de fotografiat vechi, care nu sunt însă ușor de găsit. Are studioul plin de aparate rare pe care le restaurează.

„Aici este un paradox frumos că foloseşte aparate de la 1800 şi ceva pentru a constitui şi a compune lucruri de foarte mare actualitate”, a precizat Alexandru Mărgineanu, profesor la catedra de Modă, Design Vestimentar din cadrul Universității Naționale de Artă.

Radu Chindriş vrea să-i convingă, prin fotografiile sale, că un lucru vechi nu este neapărat și unul desuet. Tânărul din Alba Iulia nu este singurul fotograf care foloseşte în arta sa un procedeu din secolul al XIX-lea pentru că în România există deja comunităţi de oameni pasionaţi de ambrotipie.

sursă foto: facebook.com

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News