Tânărul a început să cultive cannabis, plantele din care se prepară droguri de risc, în locuința sa din Cerișor, un sat de munte aflat la circa 30 de kilometri de Hunedoara, dar cultura i-a fost confiscată în urma unor percheziții, scrie zhd.ro
Scăpat doar cu o pedeapsă de 100 zile de amendă a câte 20 lei, adică 2.000 lei, pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu fără drept, și după ce le-a spus judecătorilor că a înființat cultura în scop experimental, cu intenția de a dezvolta o varietate de cannabis care să poată fi utilizat ca tratament medical în cazul unor boli grave, incurabile, tânărul nu s-a cumințit.
Instanța a stabilit că tânărul locuiește singur într-o zonă relativ izolată, în satul Cerișor, în condiții de izolare autoimpusă. Muncește o suprafață de teren, din care obține cele necesare traiului. În vara anului 2017 a înființat o cultură de 79 plante de cannabis, o parte cultivate în curte iar o parte în interiorul locuinței, în recipiente din plastic, cu asigurarea iluminării și irigării artificiale. Organele de urmărire penală au aflat despre existența culturii, și, după o prealabilă monitorizare a activităților inculpatului, au solicitat autorizarea unei percheziții domiciliare la locuința acestuia, percheziție pe care au efectuat-o la data de 11 septembrie 2017, când au descoperit 79 plante de cannabis din care a rezultat, după recoltare, cantitatea de șase kilograme de frunze de cannabis uscate și 413,2 grame fragmente de plante de cannabis. Au fost găsite rădăcini ale unor plante de cannabis cultivate în anii anteriori – 19 bucăți – precum și însemnări într-o agendă aparținând inculpatului. Aceasta conține observații privind evoluția și dezvoltarea plantelor. De asemenea, a fost descoperită o cameră video despre care inculpatul a relatat că o utiliza pentru a filma plantele în diverse stadii de creștere, în vederea unor studii asupra acestora.
„La ultimul termen de judecată, inculpatul a depus o bogată documentație descărcată de pe internet, privind utilizarea cannabisului ca medicament, documentație din care rezultă faptul că și în România există persoane care suferă de afecțiuni grave sau care au în întreținere persoane ce suferă de boli grave iar aceste persoane fac demersuri, chiar prin intermediul unor asociații de pacienți, pentru legalizarea utilizării produselor derivate din cannabis ca medicament. Din prestația sa în fața instanței, din înscrisurile depuse, rezultă că inculpatul crede cu sinceritate în faptul că substanțele extrase din plantele de cannabis pot fi utile ca medicamente”, se arată în motivarea sentinței.
Citește și: O nouă metodă de înşelăciune: ”Americanul” convinge femeile să trimită 2.500 de euro în Nigeria
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro