Mugurel Amariţei a fost diagnosticat cu insuficienţă pulmonară din 2011. Starea lui de sănătate s-a degradat progresiv, iar, în timp, tânărul a ajuns să fie chinuit de șapte boli respiratorii.

Operația nu se poate face în România

De mai bine de un an, Mugurel nu mai poate respira singur pentru că plămânii săi funcționează la doar 17 la sută din capacitate. Așa se face că ieșeanul este dependent în permanență de un aparat care-i alimentează plămânii cu oxigen.

Singura lui șansă a tânărului de 34 de ani este un transplant de plămâni. În România, nu se poate face o astfel de intervenție, ci doar în străinătate. Una dintre varianta ar fi la Viena, la spitalul AKH. Mugurel spune că a depus dosarul al Direcția pentru Sănătate Publică Iași în noiembrie 2015 pentru a-i putea fi decontată intervenția în străinătate. Din cauza birocrației, nu a aflat nici până acum dacă dacă finanțarea operației a fost acceptată.

„Nimănui nu-i pasă de mine, nimănui nu-i pasă de cei ajunşi în situaţia mea. Am făcut tot ce mi s-a cerut, dar degeaba. Am depus dosarul la DSP, am făcut toate analizele şi investigaţiile de care am avut nevoie, am stat internat la Spitalul Elias pentru o serie de examene. Am stat internat chiar la spitalul acreditat pentru transplant unde mi s-au făcut nişte investigaţii înalte, strict în vederea transplantului. (…) Mi se spune să aştept. Acum am aflat că secţia de la Spitalul «Sfânta Maria» a fost închisă”, a povestit Mugurel Amariței.

Tânărul spune că și-a pus speranța în centrul de transplant de plămâni deschis recent la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală. După câteva luni de la depunerea dosarului, Mugurel a aflat că unitatea medicală a intrat în vizorul Ministerului Sănătății. Ministrul Vlad Voiculescu a susținut că există suspiciuni privind modul în care centrul a obținut acreditarea pentru efectuarea transplantului pulmonar.

Speranțele tânărului, îngropate de birocrație

Între timp, familia lui Mugurel a făcut şi două credite, însă banii i-a dus rapid pe analize și tratamentele costisitoare.

„Nu am avut altă soluţie decât împrumutul în bancă. El nu poate fi transportat cu mijloc de transport în comun, şi atunci a trebuit să luăm pe cineva cu maşină. Apoi, fără oxigen nu poate pleca la drum, şi deci i-am înlocuit tuburile. În plus, de la afecţiunea pulmonară i-a apărut o complicaţie cardiacă pentru care ia pastile. Primim reţetă pentru medicamente, dar nu le găsim nicăieri compensat sau gratuit, şi prin urmare le cumpărăm“, a spus mama tânărului.

Bolnavul trăieşte din aproximativ 1.000 de lei lunar, dintr-o pensie pe caz de boală, şi din banii pe salariul de însoţitor, pe care îi obţine mama sa.

sursă foto: Ziarul de Iași

 
 

Urmărește-ne pe Google News