Începând din anul 2013, pe când era elev, Dănuț I. s-a ocupat cu administrarea unui joc online pentru calculator („Metin2”), preluat de pe internet, căruia i-a dat denumirea „Sonymt2”.
Pentru administrarea și exploatarea acestui joc, a creat un site propriu, pe care doritorii îl puteau accesa online, alături de alți jucători, prin înregistrarea unui cont de utilizator.
„Met in 2” este un joc de rol cu multiplayer online în masă, constând în „lupta pentru supremație a celor 3 regate inamice”. Odată înscris, jucătorul își alege regatul și, de asemenea, personajul cu care va juca.
Pentru a avansa în cadrul jocului, jucătorii își pot upgrada contul prin achiziționarea de skin-uri (arme, armuri, accesorii, iteme modate), contra unei sume de bani afișată pe site. Deși aceste sume de bani erau solicitate cu titlu de donație, în realitate, jucătorii cumpărau aceste skin-uri, întrucât fără ele nu puteau avansa în joc.
Sumele de bani erau achitate de către jucători în contul bancar al tânărului din Bârlad.
Pe lângă administrarea acestui joc online, Dănuț I. a mai obținut venituri și din prestarea unor servicii IT (web-design, instalarea de sisteme pe jocuri online, creare de site-uri, protecție și securitate site-uri etc.), sumele de bani obținute fiind virate de către clienți în conturile sale bancare.
Banii n-au fost trecuți cu vederea de autorități
Sumele importante intrate în conturile acestuia au atras atenția autorităților, care au declanșat o anchetă. În urma verificărilor realizate la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vaslui, pentru anii 2016 – 2019, s-a constatat că Dănuț I. nu a declarat venituri, iar pentru anul 2015 a declarat un venit brut de 74.176 de lei prin declarația depusă la data de 3 iulie 2019.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au deschis pe numele său un dosar pentru evaziune fiscală, iar pentru determinarea veniturilor obținute au fost solicitate informații de la entitățile bancare la care deținea conturile.
Astfel, s-a constatat că în perioada anilor 2015- 2019, tânărul pasionat de gaming a câștigat peste 160.000 de euro (648.853 de lei, 29.528 de euro și 1.830 de lire sterline).
Pentru sumele obținute (mai puțin cele din anul 2019, pentru care nu era finalizat termenul de declarare la momentul declanșării anchetei), gamerul ar fi trebuit să plătească 113.453 de lei impozite și contribuții la stat.
A regretat faptele
Pus sub acuzare și trimis în judecată pentru evaziune fiscală, tânărul din Bârlad a achitat integral prejudiciul. În fața instanței, a recunoscut și regretat faptele, prezentând și dovezi care atestă că în prezent a intrat în legalitate.
Pentru cei patru ani în care nu a declarat veniturile, tânărul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, fiind obligat să respecte un program de supraveghere timp de un an.
„Această pedeapsă, orientată spre minimul rezultat ca urmare a aplicării cauzelor de reducere, este suficientă și de natură a-l reeduca pe inculpat și de a-l determina ca pe viitor să se conformeze dispozițiilor legale dictate în vederea asigurării unei atitudini corecte față de îndeplinirea obligațiilor fiscale”, au argumentat magistrații Tribunalului Vaslui hotărârea pronunțată pe 18 ianuarie.
Tânărul a contestat sentința, considerând-o prea aspră. O decizie definitivă în acest caz urmează a fi pronunțată de Curtea de Apel Iași, după judecarea căii de atac.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro