Trecuseră deja patru zile de când armata rusă bombardase Kievul, când Misha a fost sunat de tatăl său, Andrei, care lucrează într-o mănăstire din apropierea orașului rusesc Nijni Novgorod. Tânărul a fost surprins să afle că tatăl lui nu credea că forțele ruse bombardează zone civile din Ucraina, chiar dacă Misha a început să-i povestească în amănunt realitatea din orașul natal. 

„Nu mă credea, a început să mă contrazică spunându-mi că, de fapt, Rusia îi salvează pe ucraineni de naziști”, a spus tânărul pentru The Independent citat de Școala 9. Tânărul ucrainean a povestit apoi pe Instagram întreaga conversație cu tatăl lui, iar postarea a devenit virală, cu peste 135.000 de aprecieri și distribuiri. 

„Noi suntem victime ale agresiunii ruse, ei sunt victime ale propagandei ruse”

Sute de alți ucraineni au povestit, la rândul lor, că rudele rămase în țara vecină neagă cu vehemență invazia brutală a Rusiei în Ucraina. „Atunci am conștientizat cât de mare e această problemă”, a povestit Misha Katsurin. 

Așa i-a venit ideea de a crea website-ul Papapover (tradus „Tată, crede”), un ghid pas cu pas despre cum să le vorbești rușilor îndoctrinați, care continuă să-și păstreze loialitatea față de președintele Vladimir Putin, despre realitatea atacului din Ucraina. Are și o variantă în limba engleză – Papa, believe

„Este foarte greu când cei apropiați nu te cred. Este foarte greu să îți păstrezi calmul”, a mai spus Katsurin pentru sursa citată.

„Tatăl meu este un om bun. Știu că nu e de acord cu uciderea civililor. Nu-l învinovățesc. Așa cum noi suntem victime ale agresiunii ruse, ei sunt victime ale propagandei ruse”. 

Misha Katsurin:

Cum poate fi combătută propaganda rusă? Prin răbdare, mai spune tânărul ucrainean: „Ca să înțeleagă că nu vrem să ne certăm cu ei, trebuie să le vorbim mai degrabă cu compasiune decât cu furie. Să le vorbim amintindu-ne că-i iubim”. 

„Cu cât mai mulți oameni dragi ne cred, cu atât războiul se va încheia mai repede”, scrie tânărul și pe site, alături de îndemnul ca ucrainenii să-și sune rudele din Rusia și să le explice pe-ndelete situația.

Ce să le spui rudelor care cred că Putin „denazifică” Ucraina

Tânărul oferă pe site-ul său exemple concrete despre cum să fie contracarate elementele din propaganda rusească:

  • Nu e niciun genocid al populației ruse din Ucraina. Nu există niciun caz documentat la nivel internațional care să confirme acest lucru.
  • Nazismul din Ucraina este un mit al Kremlinului, care a fost creat special pentru tine, tată! Există o mișcare naționalistă în fiecare țară, atât în Rusia, cât și în Ucraina, dar ei adună sub 3% din voturi la alegeri.
  • În Ucraina are loc acum un război cu arme interzise ale Rusiei. Mii de morți și chiar și mai mulți răniți sunt în rândul populației civile. Toate aceste cazuri sunt documentate la nivel internațional, în Est și în Vest, de presă, mai puțin în Rusia.
  • NATO este o organizație al cărei scop este să mențină pacea în lume. Împreună, 30 de țări sunt responsabile pentru acest lucru. Rusia este o țară agresoare, care a provocat un război în Europa și acum ucide populația pașnică din Ucraina. E adevărată, mamă! Urmărește orice știri, mai puțin în engleză. Aici sunt transmise live informații din Ucraina.
  • Rusia trece printr-o perioadă de depresiune economică, vor veni valuri de inflație apoi, vedem primele semne. Acest lucru se întâmplă fiindcă Putin a încălcat înțelegerile la nivel internațional, atacând Ucraina și bombardând zone civile. Există confirmări în toată media globală, mai puțin în Rusia.

Aproximativ 11 milioane de ucraineni au rude în Rusia – un sfert din populația țării. După lansarea website-ului său, Misha a fost copleșit cu povești spuse de alți ucraineni care încearcă din greu să-și convingă familia că războiul din Ucraina este real și face nenumărate victime. 

Încă de la începutul invaziei, din 24 februarie, Rusia a cenzurat mass-media rusești, a interzis rețelele de socializare și a răspândit dezinformări. În paralel, și războiul hibrid face numeroase alte victime. 

Articolul complet, în Școala 9

Urmărește-ne pe Google News