Maria Firan din București: ”Mama mea a obținut o moștenire din partea fratelui ei – o casă pe care ea a vândut-oîn urmă cu 27 de ani.  În actul de vânzare-cumpărare se specifică faptul că terenul de 299 mp a trecut în posesia statului. Acest lucru s-a întâmplat înainte de 1989. Acum mama poate recupera terenul din jurul casei?”

Răspuns: ”Pentru imobilele intrate abuziv în posesia statului în perioada comunistă – o casă, un teren – există legi speciale de reparație, care i-ar fi permis mamei dvs. să își recupereze terenul, cum ar fi Legea nr.10/2001. Trebuie verificate documentația și situația de fapt și de drept specifice cazului dvs., însă cererile de retrocedare în baza Legii nr.10/2001 trebuiau depuse într-un termen care în prezent este depășit cu mult”.

Cum se calculează penalizările?

Gherghina Haia din București: ”O societate comercială nu și-a plătit obligațiile către bugetul de stat. Cum se calculează penalizările?”

Răspuns: ”Potrivit Codului de procedurî fiscală, pentru neîndeplinirea obligațiilor de plată la scadență, contribuabilii datorează dobânzi și penalități de întârziere. Dobânda este o obligație fiscală accesorie reprezentând echivalentul prejudiciului creat ca urmare a neachitării la scadență, de către debitor, a obligațiilor fiscale principale. Nivelul dobânzii fiscale este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Și este datorată începând cu ziua următoare termenului de scadență.

Pe lângă dobânzi, contribuabilii sunt obligați și la penalități de întârziere. Acestea reprezentând sancțiunea pentru neachitarea la scadență, de către debitor, a obligațiilor fiscale principale. Nivelul penalităților de întârziere este de 0,01% și nu înlătură plata dobânzilor. Atenție, pentru obligațiile fiscale nedeclarate sau declarate incorect contribuabilii datorează penalități de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi de întârziere.

Citește și: Ce plătești pentru banii primiți de la asociația de proprietari. Avocatul dă răspunsul

 
 

Urmărește-ne pe Google News