Agențiile umanitare au avertizat în repetate rânduri cu privire la o criză de sănătate în această enclavă palestiniană mică și aglomerată, aflată sub o blocadă israeliană în urma căreia au fost tăiate curentul electric, apa potabilă și combustibilul, doar mici convoaie ale ONU cu alimente și medicamente reușind să intre.

„Înghesuirea civililor și faptul că majoritatea școlilor folosite ca adăposturi găzduiesc o mulțime de oameni este un teren propice pentru răspândirea bolilor”, a declarat Nahed Abu Taaema, medic de sănătate publică la spitalul Nasser din Khan Younis.

Autoritățile palestiniene afirmă că aproape 5.800 de persoane au fost ucise de atacurile aeriene și de artilerie israeliene care au urmat atacului din 7 octombrie al militanților Hamas ce au pătruns în Israel, ucigând peste 1.400 de persoane și luând peste 200 de ostatici.

Israelul le-a transmis tuturor celor care locuiesc în jumătatea nordică a Fâșiei Gaza, lungă de 45 km, să se mute spre sud, dar bombardamentele sale au distrus districte din întreaga enclavă.

Toate spitalele au rămas fără combustibil pentru a-și alimenta generatoarele, iar medicii au avertizat că echipamentele esențiale, cum ar fi incubatoarele pentru nou-născuți, riscă să se oprească.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a precizat că 40 de centre medicale și-au suspendat activitatea, într-un moment în care bombardamentele și strămutarea pun presiuni sporite asupra sistemului de sănătate.

Foto: Profimedia Images

Urmărește LIVETEXT: Armata israeliană, „pregătită și hotărâtă” pentru următoarea etapă a războiului. Biden face apel la un „flux continuu” de ajutor în Gaza

Urmărește-ne pe Google News