„Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa Centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei”, a declarat directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa.
„Acesta (n.r. – tezaurul) conţine 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Tezaurul de aur este o descoperire senzaţională pentru perioada respectivă, având în vedere că toate piesele din aur din Bazinul Carpatic totalizează în jur 150 de bucăţi. Or, aici există peste 160 doar într-un singur inventar”, a precizat arheologul dr. Călin Ghemiş, coordonatorul şantierelor arheologice.
Tezaurul urmează să fie prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice cu ajutorul metodei C14, analize ADN şi cercetări antropologice.
În acest moment, inelele de aur sunt în proces de curăţare la laborator şi au o greutate de peste 200 de grame. Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene.
Tezaurul de aur este cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial, potrivit arheologului Dr. Călin Ghemiş.
Inventarul complexului 22 din situl VIII este, conform acestuia, unul „extrem de bogat pentru perioada epocii cuprului,” apreciat undeva pe la 4.500 înaintea erei noastre.
Cercetările arheologice au fost derulate de arheologii MTC în colaborare cu alte instituţii, în perioada 29 martie – 25 iunie, sub coordonarea arheologului dr. Călin Ghemiş (Muzeul Ţării Crişurilor).
FOTO: Bihoreanul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro