Tezaurul de monede descoperit în zona sitului Banias din Hermon cântărește aproximativ 170 de grame. Experții au estimat că tezaurul a fost ascuns în anul 635, în timpul cuceririi musulmane.
Aceștia au precizat că descoperirea aduce noi informații despre sfârșitul Imperiului Bizantin.
Imperiul Bizantin reprezenta jumătatea estică a Imperiului Roman și a supraviețuit căderii acestuia timp de mai bine de 1.000 de ani.
„Ni-l putem imagina pe proprietar ascunzându-şi averea în faţa ameninţării războiului, sperând să revină într-o zi pentru a-şi recupera bunurile”, a declarat Yoav Lerer, directorul lucrărilor de excavare.
„Privind retrospectiv, știm că nu a fost atât de norocos”, a precizat acesta.
Lerer a adăugat că descoperirea tezaurului „ar putea face lumină în privința economiei orașului Banias în ultimii 40 de ani de dominație bizantină”.
În afară de monedele de aur, săpăturile – efectuate într-un cartier rezidențial al orașului antic – au scos la iveală, de asemenea, rămășițe de clădiri, canale și conducte de apă, monede de bronz și multe altele, au precizat autoritățile israeliene.
Dr. Gabriela Bijovsky, expertă în numismatică în cadrul Autorității Israeliane pentru Antichități, a explicat că unele dintre monede au fost bătute de împăratul Phocas (602-610 e.n.), dar majoritatea datează din perioada succesorului acestuia, Heraclius.
Banias ocupă un loc special în tradiția creștină, fiind locul în care se crede că Iisus i-ar fi spus apostolului Petru: „Pe această piatră voi zidi Biserica Mea”.