UPDATE 20:50: Traficul rutier pe DN 2 C Buzau-Slobozia a fost reluat în jurul orei 19.30, după mai bine de 7 ore ce când un tir cu peste 24 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat în afara parții carosabile.
Operațiunea de transbordare a sacilor cu îngrășământ într-un al autotren s-a încheiat, iar substanța va fi transportată înapoi în Bulgaria la firma producătoare. Reprezentanții societătății care a importat azotatul de amoniu au solicitat acest lucru, de teamă ca substanța să nu fie contaminată.
În urma cercetărilor, polițiștii au ajuns la concluzia că accidentul s-a produs ca urmare a neasigurării corespunzătoare a încărcăturii.
Potrivit reprezentanților IPJ Buzău, un cetățean străin, în vârstă de 48 de ani, care conducea un camion pe DN2C dinspre Ialomița către Buzău, în afara localității Padina, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare pe fondul neasigurării corespunzătoare a încărcăturii, iar autovehiculul s-a răsturnat. În urma incidentului nu au rezultat victime.
Șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 870 de lei.
UPDATE 15:30: Polițiștii fac cercetări la fața locului pentru a stabili din ce motiv s-a răsturnat camionul încărcat cu azotat de amoniu. În zonă a existat pericol de explozie, a menționat subprefectul județului Buzău.
„În tirul înmatriculat în Bulgaria, răsturnat în afara părții carosabile, se află aproape 45-48 saci cu azotat de amoniu. În reacție cu motorina, ulei sau surse de foc, poate exploda și este foarte periculoasă. Tocmai de aceea s-a trecut la închiderea drumului, la izolarea perimetrului pe o distanță de aproximativ un kilometru, înspre localitatea Padina și un kilometru înspre limita cu județul Ialomița”, a declarat, pentru Libertatea, Sorin Gheorghe, subprefectul județului Buzău
Pompierii din cadrul ISU Buzău au intervenit pentru a preveni producerea unei deflagrații.
„S-a trecut la izolarea acestor substanțe, azotatul, de scurgerile de ulei din baia de ulei a camionului astfel încât să nu intre în reacție. S-a spălat zona, s-a decuplat bateria de la capul tractor. Se încearcă descărcarea tirului de acei saci, urmând ca o macara să repună tirul pe carosabil”, a explicat subprefectul județului Buzău.
UPDATE, ora 15.00 – Potrivit autorităților locale, la această oră pompierii au izolat substanțele pentru a elimina riscul producerii unei explozii și au trecut la descărcarea din tir a celor 48 de saci încărcați cu azotat de amoniu.
La fața locului urmează să sosească și o macara de mare tonaj pentru a repune pe roți tirul răsturnat în afara carosabilului.
Potrivit subprefectului de Buzău Sorin Gheorghe, aflat la locul accidentului, tirul este răsturnat pe o parte, pe sensul de mers dinspre Ialomița spre Buzău.
Autovehiculul de mare tonaj venea din Bulgaria și se ăndrepta spre Gălbinași.
La ora difuzării acestei știri, drumul este închis pe ambele sensuri de mers, iar zona a fost izolată pe 800 de metri.
Patru autospeciale de pompieri s-au deplasat spre locul în care este răsturnat tirul, care era condus de un cetățean bulgar.
Șaptesprezece pompieri au acționat pentru scoaterea de sub tensiune a autovehiculului răstunat, iar la această oră un buldoexcavator de la Primăria Padina se deplasează în zonă pentru a ridica tirul răsturnat.
Acțiunea este coordonată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău.
La fața locului, echipaje jandarmi și poliție care blochează drumul la ieșirea din Padina către județul Ialomița.
În urmă cu 13 ani, în dimineața de 24 mai 2004, un camion încărcat cu peste 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe marginea drumului la Mihăilești, în județul Buzău. În urma catastrofei de la Mihăilești, 18 oameni au murit, iar 13 au fost grav răniţi, unii fiind mutilaţi pe viaţă.
La sfârșitul lunii octombrie, a fost pericol major de explozie în gara Breaza Nord, din județul Prahova, după ce pompierii au fost anunțați că de la un vagon al unui tren de marfă compus din 25 de vagoane iese fum, iar situația era cât se poate de gravă în condițiile în care vagonul era încărcat cu azotat de amoniu.
Sursa Foto&Video – ISU Buzău
Citește și: INTERVIU VIDEO| Caporal în retragere Ioan Moroșanu, veteran de război, și istoria văzută prin ochii lui. ”Cum a fost atunci? Rău, Doamne, rău. Un măcel”