Tabloul „Golgota”, realizat de Nicolae Tonitza, pe un metru pătrat de pânză va fi scoasă la licitaţie, joi, 18 noiembrie în cadrul unei licitaţii desfăşurate la Palatul Ghika. Opera a putut fi admirată de toată lumea, ani de zile, la Muzeul Naţional de Artă. Tabloul făcuse parte dintr-o colecţie  de artă amplă ce-i aparţinea fostului diplomat Vasile Stoica. După moartea acestuia, în 1977, în detenţie, la penitenciarul Jilava, autorităţile comuniste au confiscat colecţia, care într-un final a ajuns în patrimoniul muzeului. În 2009, însă, moştenitorii lui Vasile Stoica au recuperat tabloul, estimat la o valoare de aproximativ 150.000 de euro.

Pe 18 noiembrie, „Golgota” va fi scoasă la vânzare în cadrul licitaţiei publice 12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare organizate de Casa Artmark. Pictura „Golgota” face parte dintre picturile realizate de Nicolae Tonitza după eliberarea în 1918 din lagărul de la Kirjali, din Bulgaria, în care a fost concentrat ca şi soldat după înfrângerea în 1916 a României în Bătălia de la Turtucaia,, în Primul Război Mondial, şi pare a proiecta, într-un decor apropiat de relieful dealurilor de calcar din zona Dunării de Jos, sentimentele de neputinţă, fatalitate şi sacrificiu inutil acumulate în anii de prizonierat.

În cadrul licitaţiei de pe 18 noiembrie, alături de „Golgota” lui Nicolae Tonitza, Casa Artmark a pregătit o serie restrânsă de alte opere spectaculoase semnate de pictori precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Ion Theodorescu-Sion, Lucian Grigorescu, Samuel Mützner şi alţii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News