Este vorba de tribul Mohawk din Saint Regis, iar procesul a fost deschis în statul american Virginia.

Povestea procesului

Tribul în sine a primit brevetele în cauză de la firma SRC Labs LLC în luna august și, dacă va avea câștig de cauză, va putea primi o parte din despăgubirile acordate de justiția americană, restul banilor mergând către firma în cauză.

Companiile date în judecată pentru încălcarea proprietății intelectuale răspund de multe ori cu procese proprii prin care cer invalidarea patentelor în cauză, iar Microsoft și Amazon au răspuns deseori cu astfel de acțiuni.

”Suveranitatea tribală” în acțiune

Dar o analiză a validității brevetelor nu este posibilă în acest caz, deoarece triburile native de amerindieni beneficiază de un statut special, numit ”suveranitate tribală”.

Pe scurt, acesta dă dreptul populației indigene să se guverneze singure, având un drept inerent asupra teritoriilor lor. Indienii americani au teritorii pe care le gestionează, respectiv așa-numitele ”rezervații de indieni”. Aceștia au și tribunale proprii, însă puterea acestora este limitată.

Ei bine, datorită acestui statut, tot mai multe companii plasează brevetele de invenție unor triburi, iar acestea dau în judecată companii mai mari. Triburile rețin o parte din despăgubiri, iar banii sunt folosiți pentru probleme de mediu și pentru asigurări de sănătate.

”Farsă” juridică

Numai că această practică a început să irite autoritățile din SUA, care le văd ca pe o ”farsă”. Chiar firma SRC a semnat în luna august un acord cu producătorul de medicamente Allergan pentru o serie de medicamente de ochi prin aceeași tactică.

Un senator din statul Missouri a depus pe 5 octombrie un proiect de lege care va interzice aceste practici prin care se profită de suveranitatea tribală.

Amazon și Microsoft sunt unele dintre cele mai mari companii din lume. Amazon are acum o capitalzare bursieră de 473 de miliarde de dolari și se află în plin proces de extindere. De altfel, Amazon este pe cale să se lanseze chiar și în România.

De partea cealaltă, Microsoft are capitalizare de 601 miliarde de dolari. Compania nu a fost ocolită de controverse în ultima perioadă, fiind acuzată de autoritățile din Olanda că își spionează ilegal utilizatorii Windows 10.

Companiile de tehnologie, călăi și victime în același timp

Acesta nu este singurul caz în care o serie de giganți IT au fost implicați în procese cu consecințe serioase din punct de vedere financiar.

Apple a pierdut zilele trecute  un proces și trebuie să plătească daune de 440 milioane de dolari unei firme pentru utilizarea brevetelor sale în aplicațiile FaceTime și iMessage.

De asemenea, Apple a trebuit să plătească despăgubiri de 1,7 miliarde de dolari către Nokia. Pe de altă parte, Apple a câștigat un proces celebru cu Samsung, pe care o acuza că îi copiază iPhone.

Acum Apple se află în centrul unui alt proces de miliarde de dolari: producătorul de semiconductori Qualcomm acuză Apple că îi folosește invențiile fără să plătească și a cerut interzicerea producției de iPhone în China. De partea cealaltă, Apple acuză Qualcomm de abuz de poziție dominantă.

Și Microsoft a apelat la astfel de tactici în trecut, când a dat în judecată o serie de producători Linux sau companii precum Motorola și Google.

Apple și Amazon sunt companiile cele mai date în judecată pentru încălcarea proprietății intelectuale, în 2014 existând 59 de cazuri contra Apple și alte 50 contra Amazon, potrivit Inside Counsel.

 
 

Urmărește-ne pe Google News