Donald Trump a deschis în 2009 contul @RealDonaldTrump, pe care-l folosește în mod frecvent pentru a transmite mesaje politice și care a ajuns la 61,8 milioane de următritori.
”Primul Amendament nu permite unui demnitar public care utilizează un cont de social media în scopuri oficiale să excludă persoane de la un dialog online altminteri deschis pentru că au exprimat opinii cu care demnitarul nu este de acord”, a afirmat judecătorul Barrington Parker.
Primul Amendament al Constituției americane a fost adoptat în 1791 și garantează, printre altele, dreptul americanilor de a-și exprima liber opiniile.
”Suntem dezamăgiți de decizia tribunalului și analizăm următorii pași posibili”, a comentat Kelly Laco, purtător de cuvânt la Departamentul de Justiție.
Acțiunea în justiție împotriva lui Trump a fost inițiată de un institut din cadrul Universității Columbia, alături de șapte utilizatori de Twitter care au fost blocați de către președinte. ”Decizia va contribuia la asigurarea integrității și vitalității spațiului digital care are o importanță în creștere pentru democrația noastră”, a declarat Jameel Jaffer, director la Knight First Amendment Institute.
Departamentul de Justiție susține că Trump a folosit Twitter-ul să-și exprime opiniile, nu să ofere un forum public de discuții. În schimb, cei care au inițiat procesul consideră că Trump și colaboratorii săi consideră postările ca declarații oficiale, iar Arhivele Naționale le socotesc documente oficiale.