Acest triptic inspirat de “Orestia”, de Eschil – unul dintre cele 28 de triptice de mari dimensiuni pictate de Bacon între 1962 şi 1991 – a fost vedeta unei seri descrise drept ”istorice” de către preşedintele Sothebys Europa, Oliver Barker, gazda de la Londra a acestei licitaţii adaptate erei coronavirusului.

Deţinută de colecţionarul norvegian Hans Rasmus Astrup din 1984, lucrarea fusese estimată să se vândă pentru o sumă cuprinsă între 60 şi 80 de milioane de dolari.

Tripticul a fost achiziţionat după zece minute de “luptă” între un cumpărător care licita direct online din China şi un altul aflat în legătură telefonică cu un specialist Sothebys, la New York. Acesta din urmă, rămas anonim, a devenit proprietarul tabloului.

Un alt triptic semnat de Bacon, “Three Studies of Lucian Freud”, s-a vândut pentru suma de 142,4 milioane de dolari în 2013 la Christies din New York, clasându-l printre cele mai scumpe 10 tablouri vândute vreodată la licitaţie.

În aşteptarea marilor vânzărilor de la Christies, programate pentru 10 iulie, licitaţiile casei Sothebys – trecută sub controlul omului de afaceri franco-israelian Patrick Drahi la sfârşitul anului 2019 – par să indice că, odată cu pandemia, unii nu mai ezită să cheltuiască milioane pentru achiziţii de artă online.

Deşi până în prezent sumele de achiziţie la licitaţiile online au depăşit rareori 5 milioane de dolari, un tablou de Joan Mitchell, “Garden Party”, a fost achiziţionat pentru 7,9 milioane de dolari, în timp ce desenul unui cap de Jean-Michel Basquiat, “Untitled (Head)”, a fost vândut pentru 15,2 milioane, un nou record pentru o vânzare online la Sothebys.

 
 

Urmărește-ne pe Google News