UPDATE. Prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, a fost demis în urma incidentului, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
„Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a demarat procedura de demitere a prefectului județului Harghita.
Având în vedere modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit seara trecută de o mașină, între localitățile Praid și Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela.
Astfel, a fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit. De asemenea, vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale” a precizat MAI.
Accidentul a avut loc sâmbătă seara, pe DN 13 A, între Sovata și Praid. Un urs a fost lovit de o mașină, condusă de un bărbat din localitatea Acățari, iar ocupanții acesteia nu au fost răniți. Animalul a rămas însă pe șosea, și avea două picioare fracturate. Polițiștii și jadarmii au păzit șoseaua mai bine de 15 ore, până să ajungă veterinarii, arată alba24.ro
Un copil aflat în autoturism a suferit un atac de panică şi a primit îngrijiri de la un echipajul SMURD, potrivit ISU Harghita.
Gheorghe Suciu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Harghita, a declarat la Digi24 că la faţa locului sunt medici veterinari, dar că nu s-a putut face tranchilizarea, astfel încât jandarmii continuă să asigure perimetrul pentru siguranţa oamenilor şi a animalului.
Reacția ministrului
Potrivit Digi24, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat că medicul veterinar din zonă nu avea substanţe tranchilizante, aşa că, de la nivelul ministerului s-a luat legătura cu alt veterinar.
„Din păcate suntem într-o situație regretabilă și trebuie să recunoaștem, cu adevărat tristă. Această situație se încadrează în prevederile unei hotărâri de Guvern din 2010, 323, pe răniri, capturi și ucideri accidentale, iar aici legislația este foarte clară. Atribuția de intervenție trebuia să fie a Jandarmeriei și a medicilor veterinari arondați DSV.
Pe această situație, noi, Ministerul Mediului nu ar fi trebuit să dăm ordinul de recoltare. Și cu toate acestea, am sunat la Minister, am trimis directorii astăzi în Ministerul Mediului să putem rezolva această problemă regretabilă. E inuman, vă spun sincer, să lași un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii”
Chiar acum emit colegii ordinul de recoltare, în cel mai scurt timp ursul va fi luat.
Am trimis veterinar cu tranchilizant, cel de acolo nu avea. Animalul va fi supus unui control, iar după asta vor trebui să spună ce decizie se va lua, înţeleg că are probleme la trei dintre membre. Eu nu pot să mă pronunț (dacă va fi ucis sau nu – n.r.), este atributul medicului veterinar”, a declarat ministrul.
Sursa foto: Alba 24
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro