Africa de Sud are una dintre cele mai mari rate de infectări cu HIV din lume. Testele cu HVTN 702 promiteau foarte mult la început pentru crearea unui vaccin contra tulpinii sud-africane a HIV-ului.
Institutul Naţional de Sănătate a stopat însă testele, după ce s-a dovedit ineficient.
Acest vaccin era o versiune a celui testat în Thailanda, RV144, care a arătat că oferă ceva protecţie contra HIV.
Speranţa era că acest vaccin, dacă se dovedea funcţional, putea fi adaptat uşor apoi altor tulpini.
În cadrul testării, voluntarii au fost împărţiţi aleatoriu în două grupe. Una primea vaccinul, iar cealaltă injecţii cu placebo.
Datele preliminarii au arătat 129 de infecţii cu HIV la cei care au primit vaccinul şi 123 de infecţii în rândul celor care au primit injecţia placebo.
„Un vaccin anti-HIV este esenţial pentru a opri pandemia globală şi speram că această variantă să funcţioneze. Din păcate, nu e aşa”, spune doctorul Anthony Fauci, care a lucrat la vaccin.
Există în acest moment un tratament pentru HIV care este eficient în a preveni infectarea, dar, faţă de un vaccin real, trebuie să fie luat în mod regulat, chiar zilnic.
În ţări unde astfel de tratamente nu sunt disponibile, singurele metode de prevenţie rămân folosirea prezervativelor sau abstinenţa.
Descoperiri recente în tratamentul anti-retroviral au îmbunătăţit durata de viaţă a celor cu HIV.
„Prin testări regulate, mijloace de contracepţie, tratemente de prevenţie şi alte tratamente eficiente care înseamnă că oamenii cu HIV nu transmit virusul mai devreme, avem acum o şansă unică pentru generaţia actuală să oprească epidemia de HIV. E vital să o folosim”, spune Debbie Laycock, şefa departamentului de politici de la Trustul Terrence Higgins, o clinică privată din Marea Britanie care oferă servicii pentru persoanele cu HIV.