Recordurile de căldură pentru luna iunie au fost doborâte deja vineri în Franța în cel puțin 11 regiuni, inclusiv în orașe precum Carcassonne, unde au fost înregistrate 40,4 de grade Celsius și Saintes (Charente-Maritime), care a înregistrat 40 de grade.
Sâmbătă, termometrele ar putea înregistra până la 42 de grade Celsius în unele zone, potrivit Meteo France, citat de Le Monde. Este un val de căldură timpuriu, obișnuit mai degrabă pentru lunile iulie și august. Dar el vine în concordanță cu avertismentele oamenilor de știință, potrivit cărora astfel de fenomene se vor instala acum mai devreme decât de obicei, din cauza schimbărilor climatice.
Încă de vineri, mai mult de jumătate dintre departamentele franceze au fost plasate sub avertizare de canciculă ridicată.
Autoritățile sunt în alertă. „Spitalele sunt la capacitate maximă, dar țin pasul cu cererea”, a declarat ministra sănătății, Brigitte Bourguignon.
Elevilor li s-a recomandat să rămână acasă în departamentele aflate la nivelul de alertă „roșu”, iar Ministerul Sănătății a activat o linie telefonică specială pentru caniculă.
Crucea Roșie a organizat, de asemenea, acțiuni pentru a distribui apă proaspătă persoanelor fără adăpost din Toulouse, unde se așteaptă ca sâmbătă temperaturile să urce până la 38 de grade Celsius.
Între timp, participanții de la festivalul de muzică Hellfest, din vestul Franței, au fost stropiți cu apă, cu ajutorul furtunelor și a unor vaporizatoare uriașe în fața scenei.
Măsuri speciale au fost luate în centrele de îngrijire destinate persoanelor vârstnice, încă bântuite de amintirea valului mortal de caniculă din 2003. Clădirile sunt stropite cu apă pentru a fi răcite, iar rezidenții sunt ținuți în camere cu aer condiționat.
În departamentul Gironde, care include orașul Bordeaux, autoritățile au anunțat că toate evenimentele publice în aer liber sau în spații fără aer condiționat vor fi interzise începând de vineri după-amiază, o măsură care va fi extinsă în întreaga regiune.
Iar limita de viteză pe șosea în mai multe regiuni, inclusiv în jurul Parisului, a fost redusă, măsură luată cu scopul de a limita concentrația de smog sau ozon dăunător pe timp de caniculă.
„Acesta este cel mai timpuriu val de căldură înregistrat vreodată în Franța” din 1947, a declarat Matthieu Sorel, climatolog la Meteo France. Din fericire, temperaturile vor scădea ușor începând de duminică. Însă Sorel a avertizat că situația se va repeta în viitor, acesta fiind un „semn al schimbărilor climatice”, scrie The Guardian.
Franța nu este singura țară afectată.
În Spania, incendiile de pădure au mistuit vineri aproape 9.000 de hectare de teren în regiunea Sierra de la Culebra din nord-vestul țării, forțând aproximativ 200 de persoane să își părăsească locuințele, au anunțat autoritățile regionale.
Și peste 3.000 de persoane au fost evacuate din parcul Puy du Fou din centrul Spaniei din cauza unui incendiu violent în apropiere. Pompierii luptau cu incendiile în alte câteva regiuni, inclusiv în pădurile din Catalonia, unde condițiile meteorologice au complicat eforturile.
Asta în condițiile în care temperaturile au depășit vineri 35 de grade Celsius în cea mai mare parte a țării.
Probleme sunt și în Italia. Mai multe orașe din nordul țării au anunțat raționalizarea apei, iar regiunea Lombardia ar putea declara stare de urgență, deoarece o secetă-record amenință recoltele.
Marea Britanie a înregistrat și ea vineri cea mai călduroasă zi a anului, temperaturile ajungând la peste 30 de grade Celsius la începutul după-amiezii, au anunțat meteorologii.
A fost a treia zi consecutivă în care recordurile au fost doborâte în Regatul Unit, unde miercuri s-au înregistrat peste 28 de grade Celsius, iar joi, 29,5 grade.
Experții au subliniat că temperaturile ridicate sunt rezultatul schimbărilor climatice accelerate.
„Ca urmare a schimbărilor climatice, valurile de căldură încep mai devreme”, a explicat Clare Nullis, o purtătoare de cuvânt a Organizației Mondiale de Meteorologie din Geneva.
„Ceea ce vedem astăzi este, din păcate, o avanpremieră a viitorului”, dacă concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă vor continua să crească și vor împinge încălzirea globală spre 2 grade Celsius, în raport cu perioada preindustrială, a adăugat ea.