Cauza scăderii în înălțime o constituie schimbările climatice, care au dus la accelerarea ritmului de topire a ghețarului aflat pe acest vârf, arată cercetătorii de la Universitatea din Stockholm.

Vârful sudic din masivul Kebnekaise măsoară acum doar 2.094,6 metri și a pierdut locul întâi în fața vârfului nordic din același masiv, care are 2.096 de metri.

„Vârful sudic al Kebnekaise a fost măsurat în data de 14 august la 2.094,6 metri deasupra nivelului mării, de către cercetătorii de la stația de cercetare Tarfala. Aceasta este cea mai mică înălțime de la începutul măsurătorilor și până acum, în anii 1940”, arată universitatea, într-un comunicat.

Vârful sudic al Kebnekaise a măsurat până la 2.118 metri la mijlocul anilor 90.

Încălzire de lungă durată a climatului Suediei

Cercetătorii au mai spus că scăderea vârfului și aspectul modificat al derivării pot fi explicate, în principal, „prin creșterea temperaturii aerului, dar și prin schimbarea condițiilor de vânt, care afectează locul în care se acumulează zăpada în timpul iernii”.

Universitatea mai arată că aceste schimbări reflectă o încălzire de lungă durată a climatului Suediei și citează recentul raport al ONU privind clima, potrivit căruia încălzirea globală a provocat o topire fără egal a ghețarilor și este aproape de a scăpa de sub control.

Masivul Kebnekaise este situat la aproximativ 150 km nord de Cercul Polar Arctic, în Munții Scandinavi, care se întinde pe părți mari din nordul Norvegiei și Suediei și face parte din situl Patrimoniului Mondial al Laponiei.

  • Vezi cele mai interesante locuri de vizitat in Suedia!
  • Urmărește-ne pe Google News