„Ieri (marţi) seara, un vehicul umanitar al ONU identificat în mod clar, care făcea parte dintr-un convoi complet coordonat cu (Forţele armate israeliene), a fost atins de zece ori de tiruri israeliene”, a denunțat un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Stephane Dujarric.

Cele două persoane de la bordul vehiculului au fost salvate de blindaj, a precizat el.

Acest eveniment „este ultimul care subliniază că sistemele implementate în vederea coordonării nu funcţionează”, a subliniat el.

„Continuăm să cooperăm cu (Forţele armate israeliene) pentru a ne asigura că astfel de incidente nu se repetă”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Nu avem un mijloc de evaluare a stării de spirit a celor care trag în noi”, însă „ştim că deplasarea acestui convoi era coordonată cu autorităţile israeliene”, a răspuns el, întrebat despre caracterul intenţionat sau nu al tirurilor.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat că suspendă „până la un nou ordin” deplasările personalului său în Gaza.

„Acest lucru este total inacceptabil şi este cel mai recent dintr-o serie de evenimente inutile legate de securitate care au pus în pericol viaţa echipelor PAM în Gaza”, a denunţat şefa agenţiei ONU, Cindy McCain.

Acesta nu este primul convoi ONU atins de tiruri de la începutul războiului din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, în urma unui atac fără precedent al mişcării în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.

În mai, un angajat al ONU de naţionalitate indiană a fost ucis într-un tir asupra vehiculului în care se afla.

Urmărește-ne pe Google News