Biroul meteorologic islandez (IMO) a declarat că fisura care s-a creat în pământ are o lungime de peste 2,5 km și continuă să crească. Imaginile filmate la fața locului arată un zid de rocă fierbinte care se ridică până la o înălțime de 50 de metri și nori uriași de cenușă care acoperă cea mai mare parte a cerului.

Oficialii au raportat, de asemenea, o „activitate seismică intensă” înainte de erupția de miercuri. Cei mai mulți dintre cei 4.000 de locuitori ai orașului Grindavik, aflat în apropiere, au fost evacuați în noiembrie, înaintea erupțiilor care au început la sfârșitul anului trecut.

Lava s-a scurs pe străzile din Grindavik în timpul erupției din ianuarie, înghițind trei case. De atunci, doar câțiva localnici s-au întors să locuiască în cartiere mai puțin expuse riscului, dar oficialii au declarat că aceștia au fost evacuați miercuri, când lava a ajuns tot mai aproape de Grindavik.

La granița a două dintre cele mai mari plăci tectonice

Islanda are 33 de vulcani activi și se află deasupra a ceea ce este cunoscut sub numele de creasta medio-atlantică, granița dintre două dintre cele mai mari plăci tectonice de pe planetă.

Ultima dată când Peninsula Reykjanes a avut o perioadă intensă de activitate vulcanică a fost acum 800 de ani, iar erupțiile au continuat timp de decenii.

Aceasta este acum cea de-a șaptea erupție începând cu anul 2021, iar oamenii de știință cred că zona intră într-o nouă eră vulcanică, un fenomen care ar putea dura zeci de ani sau chiar secole.

Islanda, care se află deasupra unui punct fierbinte vulcanic din Atlanticul de Nord, are regulat parte de erupții vulcanice și o mare experiență în a le face față. Cea mai perturbatoare din ultima vreme a fost erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajokull, care a aruncat nori uriași de cenușă în atmosferă și a dus la închiderea pe scară largă a spațiului aerian în Europa.

Nu au fost raportate decese confirmate din niciuna dintre erupțiile recente, dar un muncitor a fost declarat dispărut după ce a căzut într-o fisură deschisă de vulcan.

FOTO: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News