Chiar dacă e 11.00 dimineață și în București plouă mărunt, e destul de multă lume care așteaptă să intre la Muzeul Naţional de Artă al României. Pe piatra cubică veche de 100 de ani stau încolonați frumos pasionații de artă și cultură.
Printre ei și Alexandru, un adolescent de doar 19 ani, venit special la muzeu pentru a vedea o parte din operele lui Brâncuși, expuse în weekend.
„Am citit câteva cărți și am văzut unele filme despre Brâncuși și am rămas impresionat de cât de talentat a fost acest om. România ar trebui să se mândrească cu astfel de personalități care au scris o adevărată pagină de istorie pentru țara noastră”, spune Alexandru.
20 de lei accesul ghidat în Muzeul de Artă
Pentru a avea acces la „Un weekend cu Brâncuşi” doritorii trebuie să plătească un bilet de intrare, care costă 20 lei. Iar accesul se face exclusiv în tururi ghidate de maximum 15 persoane, cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.
„Aniversăm cu bucurie naşterea părintelui sculpturii moderne cu muzică veche românească, care i-ar fi plăcut şi lui. Accentuăm, astfel, legătura lui cu spiritualitatea românească şi prezentăm aprecierile timpurii ale operei sale care dovedesc deschiderea către modernitatea cea mai acută a oamenilor de cultură din România interbelică”, spune Călin Stegerean, directorul general al MNAR.
Istorie și click-urile aparatelor foto
Se intră în sala „Constantin Brâncuşi” din Galeria Naţională a muzeului. Un vuiet de uimire se aude parcă la fiecare pas. Brâncuși e peste tot, iar vizitatorii se pot bucura de o parte dintre lucrările sculptorului.
Există un ghid care vorbește detaliat despre operele artistului. Pe fundal se aud click-urile telefoanelor mobile care imortalizează momentul.
„Somnul”, „Danaida”, „Macheta pilonului Porţii Sărutului”, „Scaun”, „Cap de copil”, „Supliciul”, „Prometeu”, „Inginerul Ion Georgescu-Gorjan”, „Schiţă pentru portretul generalului Carol Davila”, „Bustul pictorului Dărăscu”, „Rugăciunea” şi „Bustul lui Petre Stănescu” sunt operele de artă expuse.
Pentru cine nu ajunge la muzeu are o alternativă la un click distanță. MNAR a lansat şi turul virtual al acestui spaţiu care prezintă lucrările lui Constantin Brâncuşi în muzeu.