În România, cam una din cinci căsnicii sfârșește prin divorț, arată statisticile, cauza principală a divorțurilor fiind infidelitatea conjugală. În total, 27.188 de cupluri au divorțat în România, în anul 2014, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică. Cele mai multe dintre acestea au fost prin acordul părților, respectiv 18.162 în total. Pe locul doi au fost divorțurile din vina soțului, adică 3.332, iar din vina soției au fost doar 994 de divorțuri. Cauza numărul 1 a divorțurilor a fost infidelitatea conjugală, mai exact în cazul a 678 de divorțuri, iar pe locul doi au fost cele din cauza violenței fizice, în total 534 de cazuri.
Și divorțurile au un trend, iar acesta este dat de către site-urile de socializare, devenite inamicul numărul 1 al relațiilor de lungă durată. ”Bărbații pică mult mai ușor în mrejele acestor site-uri de socializare și matrimoniale și, tentați, încearcă totul ca pe o joacă, doar că de multe ori se sfârșește prin a-și înșela partenera de viață. Unul dintre cazurile la care lucrez în acest moment îl reprezintă un divorț invocat de o doamnă care a aflat că soțul ei și-a făcut cont pe un site de matrimoniale și a mers mai departe cu această curiozitate. Deși el credea că soția va renunța la intenție, ea și-a continuat demersul, deși au și copii împreună”, ne-a explicat avocatul Eugen Gheorghe Titu.
Partajul, hopul cel mare
Deși cele mai multe divorțuri se finalizează prin acordul părților, la partaj lucrurile se complică. ”După cinci ani averea este comună” sau că ”soții iau jumătate-jumătate” sunt doar legende. Aceste reguli sunt valabile în cazul în care cei doi soți nu au optat pentru o anumită convenție matrimonială. Sunt însă și precedente incredibile în cazul partajelor.
”O doamnă fără venituri care a intentat divorț a cerut să fie împărțită averea și a reușit să câștige 70.000 de lei, partea ei, echivalentul implicării ei în gospodărie, după ce a demonstrat cât a muncit pentru îngrijirea casei”, a mai declarat avocatul Titu. Deși concubinajul nu are aceeași valoare legală precum căsătoria, asta nu înseamnă că bunurile cumpărate la comun nu se vor împărți între parteneri, dacă decid să se despartă. Important este să poată dovedi cota cu care au participat la achiziționarea respectivului bun.
Infidelitatea, motivul principal de divorț în întreaga lume
Un studiu realizat de Asociația Sociologilor Americani arată că în SUA, în ultimul an, majoritatea divorțurilor au fost intentate de femei. 70% dintre soții au cerut desfacerea căsătoriei, motivul principal fiind infidelitatea soților lor. Într-un singur an, în State, au avut loc 2.419.196 de divorțuri.
În același an, în Franța, rata de divorț era de 44,2%. Adică, din 100 de cupluri căsătorite legal, puțin peste 44 s-au despărțit. Cel mai des întâlnit motiv (în peste 33% dintre cazuri) a fost, și aici, infidelitatea unuia dintre parteneri.
Conform unui raport prezentat de publicația Bussines Insider, cea mai mare rată de divorț, în 2014, a fost în Belgia – 70%, iar cea mai scăzută, în Chile – 3%.