„Faptul că primarul Capitalei nu se vaccinează mie-mi taie respirația. La fel, faptul că Patriarhul nu iese să spună: Fraților, Dumnezeu ne va ajuta să nu ne îmbolnăvim, dar să punem și noi umărul! Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”, a spus Gabriel Liiceanu.
Filosoful subliniază că în societate „s-a alimentat ideea că încrederea în știință se opune credinței religioase, ceea ce e fals”.
Întrebat în repetate rânduri dacă s-a vaccinat, Nicușor Dan a spus, pe rând, că a trecut prin boală, așteaptă recomandarea medicului, va trebuie să facă mai multe analize sau urmează să se vaccineze – fără a preciza și când. Primarul a încurajat însă cetățenii să se vaccineze în această perioadă.
Într-un interviu acordat Prima TV, el a respins acuzația că ar fi antivaccinist.
„Nicidecum, nicidecum! După cum ştiţi, sunt un om de ştiinţă, sunt un om care vine din mediul academic, care citeşte, se informează şi ascultă de vocea ştiinţei. Mi-am vaccinat fetiţa (n.r. – vaccinurile copilăriei, nu împotriva COVID)”, a spus Nicușor Dan.
Lipsa vaccinării i-a creat și probleme în activitatea administrativă, o ședință cu premierul demis Florin Cîțu fiind mutată de la Guvern la PNL, pentru că primarul nu avea certificat verde. Ulterior, el și-a făcut certificat în baza unui test negativ, pentru a putea merge la Ministerul Transporturilor.
Atitudinea sa i-a atras și criticile Alinei Mungiu Pippidi. Profesorul de științe politice, care s-a descris drept unul dintre marii săi susținători, i-a cerut public să se vaccineze. „Faptul că el intră în primărie deși nu are certificat verde e o formă de promovare a antivaccinului, adică o complicitate cu tabăra cea mai primitivă, perfidă și criminală de la noi”, transmitea Pippidi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro