Un mare profesor de psihologie clinică a trimis, din străinătate, un editorial pe care l-a scris special pentru publicul din România și l-a oferit ziarului Libertatea. Profesorul este, după toate criteriile științifice și de reputație, o uriașă personalitate a lumii de azi. Nu este român, nu poate fi suspectat de vreun partizanat local, doar a ales să nu tacă în fața unei situații despre care a aflat și care l-a surprins.  

Specialistul în tratarea clinică a afecțiunilor mintale explică de ce a pune sub semnul îndoielii munca eficientă a cuiva sau dreptul în sine de a munci doar pentru că acest om are o suferință de sănătate mintală este ceva care s-a întâmplat pe vremuri. 

Să sperăm că înțelegerea noastră asupra umanității a evoluat de atunci.

Autorul editorialului de mâine:

Făcându-și munca de ziaristă și relatând, curajos, și despre propriile suferințe psihice, scrie în articolul pe care Libertatea îl va publica luni dimineață, „Iulia Marin a ajutat, astfel, nu puțini dintre români să iasă din închisoarea rușinii și a stigmatizării, să își recunoască dificultățile, să caute ajutor și să găsească înțelegere din partea mai multor oameni care au aflat doar de puțin timp despre afecțiunile psihice”.

CONTEXT: 

Colegiul Medicilor din România, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, Asociația Psihiatrilor Liberi din România și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie au reacționat după ce, în mai multe emisiuni, postul de televiziune România TV s-a referit la moartea Iuliei Marin cu următoarea retorică:

Aveam o colegă bolnavă de schizofrenie și eram cu toții cu ochii pe ea ca pe butelie ca să nu pățim ceva.

Citat din dialogul emisiunii RTV din 20 aprilie 2023:

În fața acestor emisiuni, care au continuat să se deruleze cu aceleași idei discriminatorii, sute de medici, psihiatri, psihologi, chirurgi și de alte specialități, din țară și din străinătate, au avertizat că asistăm la un limbaj al urii împotriva ideii ca un om cu suferință mintală să poată lucra și să fie performant.

146 de redacții de presă din toată România și sute de ONG-uri s-au alăturat și ele apelului care a adunat peste 2.000 de semnături. 

Mâine, Libertatea publică prima reacție din lumea medicală a unei personalități internaționale care nu e român, dar a ales să se adreseze publicului nostru. El o face din convingerea că „tot mai mulți oameni au aflat doar de puțin timp despre afecțiunile psihice” și că noi toți merităm explicații corecte și argumente competente despre suferințele psihice, de la depresie la bipolaritate, care afectează sute de milioane de oameni peste tot în lume. 

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News