USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară, care transporta 20 de rachete balistice Trident și zeci de focoase nucleare, a intrat sâmbătă în baza navală a insulei din vestul Oceanului Pacific aflată în administrarea Statelor Unite ale Americii. Este prima vizită a unui submarin cu rachete balistice – numit uneori „boomer” – în Guam din 2016 și doar a doua vizită anunțată din anii 80.

„Vizita în port întărește cooperarea dintre Statele Unite și aliații din regiune, demonstrând capacitatea SUA, flexibilitatea, pregătirea și angajamentul continuu față de securitatea și stabilitatea regională din Indo-Pacific”, se arată într-un comunicat al Marinei SUA.

Mișcările celor 14 submarine „boomer” din flota Marinei SUA sunt de obicei secrete bine păzite. Datorită energiei nucleare, submarinele pot sta scufundate luni întregi, rezistența lor fiind limitată doar de proviziile necesare pentru echipajele de peste 150 de marinari.

„Trimite un mesaj, intenționat sau nu: putem parca 100 de focoase nucleare în pragul ușii tale și nici măcar nu vei ști și nici nu vei putea face mare lucru în privința asta. Iar reciproca nu este valabilă și nici nu va fi pentru mult timp”, a spus Thomas Shugart, fost căpitan de submarin al Marinei SUA și acum analist la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Programul de submarine balistice al Coreei de Nord este la început, iar flota estimată a Chinei are doar șase submarine cu rachete balistice.

Pe lângă mesajul politic, prezența USS Nevada în regiune prezintă o altă oportunitate, a spus Alessio Patalano, profesor de strategie la Kings College din Londra.

„Prezența acestui tip de ambarcațiune – în special în antrenamente și exerciții – adaugă o oportunitate importantă de a învăța cum să le vânezi pe cele ale altor actori din regiune”, a spus Patalano.

Analiştii au spus că tensiunile din Indo-Pacific au crescut semnificativ de atunci, iar mai multe astfel de apariții militare decise de SUA sunt probabile în contextul tensiunilor actuale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News