Un proiect de hotărâre în acest sens a fost propus de Gabriela Firea și se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București de săptămâna viitoare.
Companii înființate ilegal, dizolvate și reînființate
După ce Curtea de Apel a decis definitiv în 22 noiembrie anul trecut că societățile primăriei au fost înființate ilegal, mai exact prin procedură de vot de majoritate simplă, în loc de vot de două treimi, Primăria Capitalei a încercat să convingă instanța să modifice hotărârea.
Astfel, a făcut cerere de revizuire pe motiv că unul dintre avocați a lipsit de la ultimul termen din cauza unei probleme de sănătate. Instanța a respins, însă, săptămâna trecută solicitarea ca nefondată și și-a menținut decizia.
Teoretic, odată ce instanța a stabilit că societățile au fost înființate ilegal și a anulat actele de înființare, companiile nu ar mai trebui să funcționeze, iar conducerile companiilor ar trebui să înceapă procedurile de dizolvare.
Gabriela Firea a anunțat, însă, că va reveni în CGMB cu proiecte de hotărâre pentru înființarea companiilor municipale, de data aceasta cu vot de două treimi, așa cum este necesar pentru proiecte care privesc patrimoniul.
Două companii ar urma să preia treaba RADET
Primele două companii pe care le vrea înființate primarul general se vor desprinde din Compania Municipală Energetica SA, care va fi dizolvată. Astfel, vor apărea Compania Municipală Termoenergetica București SA și Compania Municipală Energetica Servicii București SA. Ambele vor prelua atribuțiile RADET.
Prima va produce și distribui energie termică în București, în timp ce a doua se va ocupa de restul: lucrări de reabilitare a rețelei, modernizarea centralelor etc.
Asta pentru că, spune municipalitatea, RADET este în insolvență, ba chiar se află în pragul falimentului. Iar pentru că regia este singurul distribuitor de apă caldă și căldură din București, falimentul ei ar fi un dezastru pentru bucureșteni.
Tot dezastruoasă este și situația RADET. Aproape 70 la sută din rețeaua primară este mai veche de 25 de ani, anual regia înregistrează pierderi masive și au loc avarii repetate pe conductele termice, zile întregi anumite cartiere neavând nici apă caldă, nici căldură în plină iarnă.
CGMB, Chiajna și Popești Leordeni, acționari la companiile municipale
Potrivit proiectului de hotărâre, acționarii celor două noi companii vor fi Consiliul General, în proporție majoritară, și Consiliul Local al Comunei Chiajna și Consiliul Local al orașului Popești-Leordeni, cu câte 0,00002 la sută.
Pentru ca proiectul să fie aprobat, este necesar un vot de două treimi.
Opoziția va vota „pentru”
Grupurile de consilieri generali PNL și USR au fost de la început împotriva înființării companiilor municipale. Consilierii USR au fost cei care au depus de mai multe ori sesizări la Curtea de Conturi pentru a face verificări la companiile primăriei și au cerut ca instanța să stabilească ilegalitatea actelor de înființare.
De data aceasta, PNL va vota „pentru” înființarea celor două noi companii municipale. Consilierul general Ciprian Ciucu spune că nu au de ales, în condițiile în care RADET este în insolvență, ar putea intra în faliment, iar Bucureștiul ar rămâne fără apă caldă și căldură.
„Nu prea avem ce face, RADET va intra în faliment, iar dacă nu facem asta, nu va mai avea cine să distribuie energia termică. Unde ai monopol, nu e întotdeauna o idee proastă înființarea unei companii a primăriei”, a explicat Ciprian Ciucu pentru Libertatea.
Și USR ar putea fi de acord de data aceasta cu înființarea companiilor care să preia activitățile RADET.
Consilierul general Roxana Wring spune că USR va analiza împreună cu avocații documentele aflate pe ordinea de zi a ședinței CGMB, iar dacă singura șansă ca Bucureștiul să nu rămână fără apă caldă și căldură este Compania Municipală Energetica, atunci grupul USR va fi de acord.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro